Vizsgálják a riporter inzultálását

Jelentést kért a miniszter, miután a Hír TV egyik riporterét egy katonaruhás férfi elrángatta a TEK vezetője mellől.

Katona Mariann
2016. 09. 23. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentést kért Simicskó István honvédelmi miniszter, miután a napokban a Hír TV egyik riporterét egy katonaruhás férfi elrángatta egy sajtóeseményen Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője mellől. A politikus tegnap az országgyűlési szakbizottság előtt lezajlott meghallgatásán Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére úgy vélekedett, hogy a „nyolc napon túl gyógyuló gallérfogás” nem helyes, és ha a katona hibázott, felelősségre vonják. Leszögezte ugyanakkor, hogy egy lőtéren történt az eset, ott pedig vannak szabályok.

Szintén a szocialista politikus kérdésére Simicskó István elismerte, véleménye szerint sem volt megfelelő, hogy Dankó István, a tárca korábbi közigazgatási államtitkára számos más feladatot is végzett. Sajtóhírek szerint ő ítélt meg például tavaly kétmilliárd forintot kerítésépítésre a HM EI-nek, amelynek egyben igazgatótanácsi elnöke volt. Ennek ellenére a honvédelmi miniszter szerint menesztése nem volt összefüggésben más posztjaival.

Simicskó a bizottság előtt beszélt arról is, hogy 2016 és 2026 között haderőfejlesztést hajtanak végre, és az időszak végére szerinte megvalósítható lesz az a NATO-ajánlás, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát honvédelmi kiadásokra fordítsák. Az elsőként végrehajtandó feladatok között említette a – már régóta ígért – helikopterbeszerzést, de hangsúlyozta, hogy középtávon úgynevezett nehézeszközökre, azaz harckocsikra és páncélozott járművekre is szükség van. Később azonban elismerte, hogy az idei és jórészt a jövő évi költségvetésben is mindössze a Gripenek pótlására és a béremelésekre van pénz, nagyobb volumenű fejlesztésekre több forrás kell.

Szó volt a közelgő kvótaellenes népszavazásról is, a honvédelmi miniszter – Vadai Ágnes kérdésére – elmondta, hogy a laktanyában a katonákat is tájékoztatják a referendumról, azt azonban nem mondják meg, hogyan szavazzanak.

A bizottsági ülésen az országos rendőrfőkapitány a határvadászok toborzásáról beszélt. Mint mondta, 4100-nál is többen érdeklődtek eddig, és közel 900-an pályázatot is beadtak. Az eddigi felmérőkön – fizikai, egészségügyi, pszichológiai – 85-95 százalékuk megfelelt.

Nem tartja reális felvetésnek a Fidesz frakcióvezetője, hogy egy érvénytelen népszavazás esetén Orbán Viktor lemondjon, ahogy azt Vona Gábor, a Jobbik elnöke már többször felvetette. Kósa Lajos szerint akkor lehetne egyáltalán szóba hozni ezt, és párhuzamot vonni a brexit után lemondott David Cameron brit kormányfővel, ha az igen szavazatok győznének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.