Az LMP megtámadja a taopénzek titkosítását

Az Alkotmánybíróságnál támadják meg az erről szóló új fideszes törvénymódosítást.

Szabó Dániel
2016. 10. 24. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfőn arról számolt be, hogy elküldte az ellenzéki pártoknak a beadványát arról, hogy az Alkotmánybíróságon támadná meg a társaságiadó-kedvezmények titkosításáról szóló törvényt. Szél szerint ugyanis a tao nem más, mint az állami pénzek bújtatott osztogatása.

Az LMP egy korábbi bírósági ítéletre alapozza, hogy az adókedvezmény is közpénznek számít. Az akkor nyertes perben elérték, hogy a kormány kiadja ezek összegét. Szél emlékeztetett, hogy a Fidesz ezt követően olyan törvénymódosítást fogadott el, amely a jogi környezetet megváltoztatva tenné végképp titkosíthatóvá az adókedvezmény formájában osztogatott pénzeket.

A Fidesz a bírósági döntést követően régi szokásának megfelelően a törvény megváltoztatásával próbálta folytatni a titkolózást, de az LMP szerint ezt csak alaptörvény-ellenesen teheti meg, a párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul – közölte Szél Bernadett.

A társaságiadó-kedvezményként felajánlott pénzek több kormányközeli beruházásnál feltűntek már: 2,7 milliárd forintos taofelajánlásból épült például a Mészáros Lőrinc-közeli, felcsúti Pancho Aréna is, ahogy arról korábban az Átlátszó írt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.