Biztonságos a hazai belladonna

Magyarországon nem forgalmazzák a halált okozó homeopátiás szert.

Kuslits Szonja
2016. 10. 17. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz gyermek halála és négyszáz rosszullét miatt indított vizsgálatot az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA. Mindannyian egy homeopátiás készítményt kaptak, amely a leírás szerint megkönnyíti a kicsiknél a fogzást – adta hírül a múlt héten az Independent. A szülők légzési nehézségeket tapasztaltak a gyermekeknél, valamint letar­giáról és általános gyengeségről számoltak be. A termékeket a Hyland nevű cég gyártotta, és nem megfelelő mennyiségben tartalmaztak belladonnát (maszlagos nadragulya), amely hatóanyag mérgező, drogként is fogyasztják.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek: komoly probléma, hogy az ilyen hírek a szülők között nem keringenek olyan sebességgel és intenzitással, mint azok a cikkek, amelyek az oltások esetleges mellékhatásairól szólnak. Utóbbiak miatt pedig több százezren tagadják meg egy-egy vakcina alkalmazását hazánkban és Európában is. Leszögezte: a ho­meopátiás szerekben tényleges hatóanyag gyakorlatilag nincsen. Hazánkban az Amerikában vizsgált termékeket nem lehet kapni.

A gyermekorvos praxisában egyébként akadtak olyan szülők, akik azért kerestek más orvost, mert ő kijelentette, nem ellenzi ugyan a homeopátiás készítmények alkalmazását, de ő maga soha nem javasolja és gyógyszer helyett sem adja ezt a kicsiknek. Ezek ugyanis szerinte nem hatásosak a betegségek ellen. Mégis több százezren vannak, akik homeopátiával akarják meggyógyítani a komolyabb bajokat, akár a daganatokat is, és elutasítják a célzott kezelést.

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet is kerestük, szerettük volna megtudni, hogy mit gondolnak az amerikai esetről, és mi a véleményük arról, hogy sokak szerint hatástalanok ezek a szerek. Mint írták, az Európai Unió lakosságának 29 százaléka használ ilyen gyógyszereket, és a gyártási folyamatot, a termékek tisztaságát, minőségét folyamatosan ellenőrzik. A szigorú előírások pedig szerintük garantálják, hogy a patikákban kapható homeopatikumok biztonságosak. Kiderült, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) friss adatbázisában 77-féle belladonnatartalmú homeopátiás készítmény szerepel, ezek az egyesület szerint mind megfeleltek a forgalomba hozatal feltételeinek, és biztonságosak. A homeopátiás gyógyszerek hatásosságával kapcsolatban azt közölték: egy 2014-ben publikált analízis szerint a felírt homeopátiás kezelések másfél-kétszer nagyobb valószínűséggel érnek el előnyös hatást, mint a placebo.

A témában kerestük az OGYÉI-t is, ahol azt közölték: Magyarországon nincs forgalomban a Hyland cég egyetlen terméke sem, és a homeopátiás készítmények döntő többségét egyszerűsített eljárással engedélyezik az európai gyógyszerhatóságok. Ilyenkor a hatásosságot nem, csak a homeopátiás használatukra vonatkozó szakirodalmi igazolást kell vizsgálni. Feladatuk elsősorban annak garantálása, hogy a forgalomba kerülő szerek meg­felelő minőségűek és igazoltan ártalmatlanok legyenek, valamint hogy a termék homeopátiás jellegét egyértelműen feltüntessék.

A nadragulyát tartalmazó ho­meopátiás készítménnyel kapcsolatban az OGYÉI megjegyezte azt is, az FDA honlapján meg­található, 2010-ben kiadott figyelmeztetés szerint a Hyland’s Teething Tablets készítmény belladonnakivonatot tartalmaz, ami nagy dózisban erős hatású és különösen veszélyes. Az FDA már 2010 októberében beszámolt arról, hogy a termékkel kapcsolatban súlyos mellékhatásokról szóló bejelentéseket kaptak. Előfordult az is, hogy a gyerekek az előírtnál több tablettát vettek be, mivel a terméken nincs biztonsági gyerekzár.

Fontos az antibiotikumok célzott, orvosi előírások szerinti használata, mert nem megfelelő alkalmazás esetén a kórokozók rezisztenciája alakulhat ki velük szemben – hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója tegnap az M1 műsorában. Oroszi Beatrix elmondta, elősegíti a rezisztencia kialakulását az is, hogy nemcsak az egészségügyben, hanem a mezőgazdaságban, az állattenyésztés során is használnak antibiotikumot. Az őszi–téli tipikus betegségeket, mint a nátha és az influenza, vírusok okozzák, az antibiotikum ezek ellen nem hat, így fölösleges bevenni. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.