Feltérképezték Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatait

A Terrorelhárítási Központ a nyomozás során együttműködik a belga és a francia társszervekkel.

MTI
2016. 10. 10. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap írása szerint sikeresen folytatja nyomozását a Terrorelhárítási Központ (TEK) a belga állampolgárságú Salah Abdeslam magyarországi tevékenységének, így az itteni segítőinek a részletes felderítése érdekében, a nyomozás során együttműködnek a belga és a francia társszervekkel.

Az újság arra a kérdésére, van-e nyilvánosságra hozható információ az Abdeslam utáni nyomozás eredményei közül, azt a választ kapta, hogy a TEK műveleti egységei – a beazonosítás után – 2016. július 21-én elfogtak egy szír férfit, aki ellen az osztrák hatóságok embercsempészet miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A férfi egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-szervezet vezetője volt, akit elfogása után a TEK átadott az osztrák hatóságoknak. Ő volt az, aki egy A. Ahmed nevű személyt Bicskéről Ausztriába szállított – írja a Magyar Idők.

A lap úgy tudja, hogy A. Ahmed nem kapcsolódik sem a párizsi, sem a brüsszeli robbantásokhoz, ám az nem lehet véletlen, hogy Salah Abdeslam 2015. október 3-án őt is magával vitte a németországi Ulmból három másik olyan, az Iszlám Államhoz (ISIS) kötődő terroristával együtt, akik aztán részt vettek a párizsi, illetve a brüsszeli támadásokban.

A. Ahmed pontos szerepéről nincs nyilvános információ, annyit azonban lehet róla tudni, hogy 12 nappal a párizsi támadás előtt, 2015. november 1-jén megkísérelte elhagyni Magyarországot Szerbia irányába, vélhetően vissza akart jutni az ISIS rakkai bázisára, Szíriába, ám a magyar rendőrség elfogta, és november 9-ig Kiskunhalason idegenrendészeti őrizetben tartotta, majd Bicskére szállították, innen vitte Ausztriába a szír embercsempész irányította hálózat – írja a Magyar idők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.