Gyurcsányéknak elegük lett, elhagyják a parlamentet

Azért a kétharmados szavazásokat nem dobják oda a Fidesznek.

MTI
2016. 10. 10. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői nem vesznek részt a plenáris üléseken, a bizottsági munkában, a vitákban, a határozathozatalokban, nem nyújtanak be írásbeli kérdéseket, egyúttal tudomásul veszik, hogy emiatt elveszítik teljes képviselői tiszteletdíjukat.

Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek „elhazudása”, a „szemforgató alkotmányozás”, az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást – indokolta döntésüket, hozzátéve: ha nem lépnek, akkor a DK is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemévé válik.

Hangsúlyozta, abban nem segíthetnek, hogy helyreálljon a kormány kétharmados többsége, ezért a kétharmados szavazásokon a jövőben is voksolnak majd. Emellett a parlamenten kívüli kötelezettségeiknek, valamint a választópolgárokkal való kapcsolattartás követelményeinek továbbra is eleget tesznek – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc közölte: a DK elnökségének döntéséről vasárnap tájékoztatta Molnár Gyulát, az MSZP és Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha egy évig nem vennének részt a parlament munkájában, akkor megszűnne a mandátumuk, ezért ha a következő egy esztendőben nincs kétharmados döntés, akkor egy „technikai jellegű” szavazáson voksolnak majd, hogy ezt elkerüljék.

Nagyon régóta vitatkozik a demokratikus ellenzék arról, hogy ott kell hagyni a parlamentet, a DK viszont a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját – felelte arra a felvetésre, hogy egy évvel korábbi évértékelő beszédében még azt mondta, hiba lenne kivonulni a parlamentből, és ha ezt tenné, nem tudna a választói szemébe nézni.

Az Index írta meg hétfő reggel, hogy a DK képviselői bojkottálni fogják a parlamentet. Ez azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varju László és Oláh Lajos nem vesznek részt az üléseken.

A Magyar Liberális Párt elnöke félmegoldásnak tartja, hogy a DK lépését. Fodor Gábor szerint az MLP minden olyan akcióban kész részt venni, ami segít a Népszabadságnak, az ügyben mindenfajta tiltakozó eszközt elfogadhatónak és jogos tartanak, de a DK bojkottját, amely szerint egyes szavazásokon voksolnak, másokon nem, csak félmegoldásnak érzik – jelentette ki. Hozzátette, az MLP az ilyen lépésekhez akkor csatlakozik, ha azokban a teljes demokratikus ellenzék részt vesz.

Gyurcsány Ferenc és társai a saját választóikat is becsapták, bizalmukat kérték a parlamenti képviselethez, most pedig hátat fordítanak nekik.

A Fidesz közleményben reagált. E szerint „Gyurcsány Ferenc és a DK nem akar szembesülni azzal, hogy Brüsszellel és velük szemben a magyar emberek nem akarnak kényszerbetelepítést. A DK nem akar részese lenni annak az alkotmányozó munkának, amellyel a magyar emberek akaratát az alaptörvényben is rögzíteni fogjuk. Ahogy Brüsszel, úgy Gyurcsány Ferenc is rá akarja erőszakolni az akaratát a magyar emberekre.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.