Helikopterről és Népszabadságról faggatták Lázárt

Gazdasági döntésnek tartja Lázár János, hogy a Mediaworks szombaton váratlanul bezárta a Népszabadságot.

MNO
2016. 10. 13. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár Jánost többen is kérdezték a 65. kormányinfón a Népszabadság bezárásával kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a „felfüggesztés” politikai szálait kommentálva azt mondta, hogy nem állt érdekükben megszüntetni a Népszabadságot, hiszen a lap működése mellett is megszerezte a kétharmados parlamenti többséget a Fidesz.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Népszabadság nem kért a kormánytól segítséget, de „furcsa is lenne”, ha a kormánynak kellene megmentenie az újságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha bezárnak egy lapot, akkor ennek nem a munkatársak becsapásával kellene történnie.

„A Népszabadság ideológiájával nem tudok azonosulni, de például Tamás Ervin írásait szívesen olvastam” – fogalmazott a miniszter, aki szerint „biztos oka volt annak, hogy ezt az újságot az MSZP eladta”. Ha a Népszabadságra van igény, akkor lesz folytatás, fogalmazott.

A hirdetési piac egyoldalúságával kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, hogy nem feltétlenül ért egyet a médiában uralkodó állami pénzelosztási mechanizmusokkal. Amikor ezzel szembesítették, az ügynökségekre mutogatott, mondván, a kormány elérésben gondolkodik, és arról az ügynökség dönt, hogy hogyan teljesítik az elvárásokat. „Tessék megkérdezni az ügynökség vezetőjét és feltenni ezeket a kérdéseket” – mentegetőzött Lázár, aki azt is elárulta, hogy hamarosan lejár pár ügynökséggel kötött szerződés, ezeket majd megvizsgálják.

Nem érzi cinikusnak, hogy a választási kampány után akarják megtizedelni az utcai plakátokat? – kérdezték Lázártól, aki azt hangsúlyozta, hogy még nem született döntés ebben a kérdésben, de álláspontja szerint rendezni kell azt az „összevisszaságot”, ami jelenleg jellemzi a városképet.

Lapunk kérdésére – miszerint a védőnői hálózattal kapcsolatos, hároméves hiányosságokért nem kellene-e felelősséget vállalni valakinek – azt felelte, hogy elsősorban a szülőknek van felelősségük. A kötelező védőnői rendszer kiépítése szerinte aggályos, mert nehezen meghatározható, hogy milyen jogokkal ruházzák fel a hatóságokat. Nagyon nehéz kívülről eldönteni, hogy a szülőnek vagy a gyámügynek van igaza – tette hozzá.

Soha nem követtem még el ezt a hibát – mondta Lázár János arra reagálva, hogy Rogán Antal először letagadta a helikopterezés tényét, majd a fotók láttán elismerte. Szerinte hibázott Rogán, amit el is ismert a parlamentben.

Arra a felvetésre, hogy ő menne-e helikopterrel egy lagziba, azt mondta: feltehetően nem, nem ült még helikopteren, és tériszonya van. Akkor is félek, ha felállok egy székre – tette hozzá.

A Matolcsy–Patai-botrányról szólva – miszerint a bankszövetség elnökének lakását bérli a jegybankelnök – azt mondta, hogy kormányzati pozícióból nem kommentálhatja a Magyar Nemzeti Bank döntéseit. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy jobban kellene ügyelni a látszatra is.

A fejlesztésekről is beszélt Lázár János, a kormány tervei szerint a Kelenföldi pályaudvar mellett építik fel a szuperkórházat, ami egy több mint ezerágyas komplexum lesz. A tervek elkészítését Noll Tamás építészre bízták. Vidéken – állítása szerint – 500 milliárdot költöttek az egészségügyre, de a fővárosban „az Európai Bizottság nem engedte”.

A hármas metró felújításával kapcsolatban elmondta, hogy megkezdődött a közbeszerzési eljárás. Arra a felvetésre, hogy valóban nem újítják fel a megállókat, azt mondta, hogy „ezt a fővárosnak kell eldöntenie”.

A tao-kedvezmények titkosításával kapcsolatban úgy vélte, hogy a kormány helyesen nem foglalt állást abban, hogy közpénznek minősül-e ez az adókedvezmény. Az szintén jó döntés szerinte, hogy a tao-pénzeket titkosították, hiszen a magánszemélyek egyszázalékos szja-felajánlásai is titkosak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.