Két számjegyű béremelést sürgetnek

Két számjegyű bérfejlesztést és minimálbér-emelést szorgalmaznak jövőre a szakszervezetek.

Markotay Csaba
2016. 10. 06. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két számjegyű bérfejlesztést és minimálbér-emelést szorgalmaznak jövőre a szakszervezetek, amihez viszont az is kell, hogy a bérekre rakódó munkaadói terheket csökkentse a kormány – derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tegnapi ülésén. A bértárgyalások mindenesetre nem ígérkeznek könnyűnek, a már elfogadott jövő évi költségvetésben ugyanis csak 5 százalék körüli bérkiáramlással számolt a kormány. – Ebbe a keretbe nem fér bele a kívánt cél – mondta lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Elismerte a munkaadói oldal is, hogy szükség van a nagyarányú bérfelzárkóztatásra, a kormány viszont egyelőre nem reagált ezekre a felvetésekre.

Szóba került az érdekegyeztető fórum tegnapi ülésén a vasárnapi munka kérdése is, de ebben sem jött létre egyezség. Korábban három érdek-képviseleti szervezet felvetette, hogy a vasárnap dolgozók 50 helyett 100 százalékos pótlékot kapjanak, havonta legfeljebb két vasárnap legyen szabad dolgoztatni, és a gyermeküket egyedül nevelőket ne lehessen beosztani a hét utolsó napjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.