Kvótareferendum: „a Robi nem fizetett le senkit”

Kötelező volt szavazniuk október 2-án a közmunkásoknak Nyírpilisen – értesültünk.

Tompos Ádám
2016. 10. 17. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt se tudjuk, hogy néznek ki – mondja nevetve egy nyírpilisi fiatalember, amikor a migránsok felől érdeklődünk. Azért ebben a témában kérdezősködünk a szabolcsi faluban, mert október 2-án feltűnően sokan üzentek Brüsszelnek nemmel Nyírpilisről: a választásra jogosult 538 szavazó közül 313-an voksoltak, 299-en nemmel.

– Példásan szavaztak – mondja beszélgetőpartnerünk, és ezt a kifejezést még majd legalább öt embertől halljuk vissza Nyírpilisen. A fiatalember komoly arccal jegyzi meg: ők annak ellenére félnek a migránsoktól, hogy nem ismerik őket. És féltek attól a sötétített ablakú fekete Mercedes kisbusztól is, amelyet a település egyetlen szavazóköre elé állított Helmeczy László ügyvéd. A kocsit az urnák lezárása után meg is rongálták.

– Nem tudták mire vélni, megijedtek tőle. Hát nemrég volt robbantás Pesten! – mondja nyilatkozónk.

Az autóban egyébként kívülről átláthatatlan ablakai mögött éjjellátó kamera forgott, Helmeczyék ugyanis arra gyanakodtak, hogy választási csalásra készülnek Nyírpilisen, és szervezetten szállítják majd a voksolókat. Az a hír járta ugyanis, hogy a közmunkásoknak azt mondta Beri Róbert polgármester: annak, aki nemmel szavaz, három napig nem kell jönnie dolgozni.

Ezt el is mesélte nekünk egy, a zárva tartó Részeges Csikó kocsma mellett Kőbányaijával a földön üldögélő férfi. Ő, mint mondja, már korán reggel leszavazott. Aztán egy pillanatra hirtelen ő is riporterré alakul, és megkérdez egy arra járó fiatalasszonyt, szerinte miért szavaztak ilyen sokan.

– Sokan laknak itt Pilisen! – feleli nevetve a nő.

Ahogy a hölgy eltűnik, már mondja is a férfi, hogy a polgármester közölte a közmunkásokkal: aki eljön szavazni, annak három napig nem kell jönni dolgozni.

Ezt viszont mosolyogva tagadja egy égszínkék felsőben ücsörgő nő. Nem akarták, hogy bejöjjenek a migránsok. Ő is közmunkás, magától szavazott, „már reggel”, de ettől még neki is kellett mennie dolgozni. A fekete autóról viszont nem akart beszélni. Gyerekei viszont csatlakoznak hozzánk, biciklivel jönnek mellettünk, egyikük kosarában elemes hangszóróról szól a zene, mulatóst hallgatunk.

A következő közkútig megyünk csak, itt arról beszél egy nő, hogy neki bizony el kellett mennie szavazni, „mert azt mondta a brigádvezető”. De hogy a brigádvezető mivel indokolta ezt, arra csak annyit válaszol:

– Fogalmam sincs.

Elhalad mellettünk egy sárga busz, oldalán és hátulján ott szerepel a nemzetiszínű téglalap, rajta az unásig ismert szlogennel: „Ne kockáztassunk, szavazzunk nemmel”. Ahogy olvassuk, szinte már halljuk is, mert időközben utánunk szaladt az égszínkék felsős nő és ujjal mutatva mondja:

– Látják, oda is ki van írva! „Szavazzunk!” Ezért ment itt el mindenki!

Amint befejezi a mondatot, ezüstszínű BMW áll meg mellettünk. A fiatal pár nőtagja arról beszél, hogy attól félnek, ha beköltöztetik ide a migránsokat, bántani fogják a gyerekeiket. Egy másik BMW-ből pedig a polgármester fia száll ki. Ő azt mondja, hamarosan feljelentést fog tenni századmagával a fekete kamerás autó ügyében. Hogy miért? Személyiségi jogainak megsértése miatt.

Nyírpilis szélén már csak földutak futnak, szemmel láthatóan nagy szegénységben élnek itt az emberek. Egy sapkás férfi állítja: ő nem volt szavazni, mert utálja Orbánt. A maga részéről azt szeretné, ha háború lenne. Olyan háború, ahol a migránsok összefognak Magyarország szomszédaival, és elsöprik a miniszterelnököt.

Egy asszony viszont karba font kézzel arról beszél, mi volt a választás előtt.

– Jöttek Nyírbátorból és mondták, hogy menjünk szavazni – meséli.

Egy, a falu uborkaültetvénye mellett sétáló idős nő pedig arról számol be, hogy „igen, köteles volt szavazni”. De elhallgat, amikor ennek részleteiről és a fekete autós balhéról kérdezzük.

Nem tudunk meg többet a Mercedesről attól a csoporttól sem, amelynek tagjai egy zöld Simson motort állnak körbe az egyik porta előtt.

– Elkergettük őket – válaszolja a tucatnyi helyi fiatalember önjelölt hangadója. Az egész nap egy helyben álló autóval meg az volt a baj, hogy el akart ütni valakit. A bejelentést hangos kacagás fogadja, térdüket csapkodják a körben állók.

Fekete terepjáróján megérkezik Beri Róbert polgármester. A tetovált karú, szürke kardigánt és terepszínű katonai gyakorlóruhát viselő vezető rágyújt, gyufáját a kocsiba dobja, és belekezd monológjába. Közben egyre többen gyűlnek körénk, minden elhaladó autónak nagyot kell kerülnie.

– Hallottuk, hogy miket csináltak a migránsok, azért szavaztunk így – mondja a polgármester, majd témát vált. Szerinte az a fontos, hogy miért kellett Helmeczyéknek kamerázniuk. Beri Róbert úgy emlékszik a szavazásra, hogy itt szépen sorban elment mindenki a legszebb ruhájában, nem vitt senki senkit. Ennyi embernek Beri szerint mindenhol illik elmennie egy szavazáson. Szerinte Helmeczy gyanakvása azért is eleve alaptalan volt, mert „már nem működik az, hogy hozzuk a tésztát meg a csomagot a cigányoknak, mint az MSZP”. Ők saját szívük, akaratuk szerint döntenek, sőt Beri véleménye szerint az egész országban arra a következtetésre jutottak a romák, hogy mivel „ők a mérleg nyelve, ezért nem hagyják magukat megvásárolni”.

A három nap szabadnap sem igaz, mondja a polgármester mosolyogva. A jelenléti íveken rajta van mindenkinek az aláírása. Az autónak nekiesőket azért nem állította le, mert ő nem volt a településen akkor, Császáriba ment cigarettáért. Külön kéri, hogy írjuk le, szerinte Helmeczyék írták rá a buszra, hogy „meghalsz”. A polgármester kijelenti, ha a rendőrségi szemlén ott van a felirat, akkor ő „lemegy négykézlábra és ugatni fog közben”.

A falu közepén találkozunk még két idős nővel. Őket is megkérdeznénk, de nem mondanak semmit. A hátunk mögött cigányok vonulnak el, és közben azt ordítják nekünk oda, hogy „nem fizetett le senkit a Robi, értsék már meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.