Most kiderül, lehet-e fotózni az intézkedő rendőrt

Kedden hirdet határozatot két ügyben is az Alkotmánybíróság.

MTI
2016. 10. 16. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képmással kapcsolatos ügyeknél az alkotmányjogi panaszokban az indítványozók, egy médiaszolgáltató és egy hírportál a szabad véleménynyilvánításra és a sajtó szabadságára hivatkozva kérték az Ab-tól bírói ítéletek alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Az indítványozók mindkét ügyben azt vitatják, hogy szükség volt-e az intézkedő, közfeladatot ellátó rendőr hozzájárulására képmásának közléséhez. Hivatkoznak az utóbbi években született alkotmánybírósági határozatokra, amelyekben a testület egyebek mellett kimondta: „rendőri intézkedésről készült képfelvétel hozzájárulás nélkül is nyilvánosságra hozható,

ha a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, vagyis az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak, közügyet érintő képi tudósításnak minősül”.

A harmadik ügyben a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája fordult az Ab-hez, kérve a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával kapcsolatos egyes törvényi rendelkezések alkotmányellenességének megállapítását. Egy elővásárlásra jogosult perelte be a megyei kormányhivatalt, a bíró pedig felfüggesztette az eljárást és az Ab-hez fordult, mert álláspontja szerint az alkalmazandó jogszabály alaptörvény-ellenessége miatt fordulhatott elő, hogy egyes döntésekről az érintettek nem értesülhettek időben. A kifogásolt jogszabály szerint ugyanis nem is kellett nekik kézbesíteni e döntéseket, így nem élhettek jogorvoslati jogukkal.

Az indítvány nyomán az Ab a helyi földbizottság állásfoglalásán alapuló képviselő-testületi döntéssel kapcsolatos közlési kötelezettségre vonatkozó szabályok alkotmányosságát vizsgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.