Nagyon korán halnak a magyarok

Riasztó adatokat közöl egy ma bemutatott Tárki-kötet. A hazai lakosságnak jelentős a hátránya.

Kuslits Szonja
2016. 10. 18. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügy területén komoly lemaradásunk van az EU-15 átlagához, és a többi visegrádi országhoz képest is. A mutatóink gyengébbek, mint amilyenek a ’80-as évek végén voltak, ráadásul hazánk gazdasági fejlettségéhez képest az elvárhatónál rosszabb a népesség egészségi állapota – erről Orosz Éva, az ELTE egyetemi tanára beszélt ma délelőtt, a Tárki Társadalmi riport 2016 című kötet bemutatóján. Mint mondta, Kollányi Zsófiával írt tanulmányuk szerint ha a különböző iskolai végzettséggel rendelkezők egészségi állapotát vizsgáljuk, lényegesen nagyobb hazánkban az egyenlőtlenség, mint az EU-15 esetében.

A tanulmányból kiderült, 2014-ben a negyvenéves magyar férfiak életkilátásai 6,8 évvel voltak rövidebbek, mint az EU-15 (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság) országokban élő férfiakéi. Emellett pedig 2,2 évvel rövidebb a V4 országokban élőknél. Ha pedig az elmúlt ötven évet nézzük, csekély, mindössze 1,4 év a javulás a férfiak negyvenéves korban várható átlag élettartama között, mint 1960-ban.

A nők esetében sem sokkal jobb a helyzet. 2014-ben az EU-15 országok és a hazai várható élettartam átlag között 4,8 év volt a különbség. A gazdasági-társadalmi változások tehát nem eredményezték, hogy jelentősen javuljanak az emberek életkilátásai.

A szerzők az idő előtti, korai halálozást is vizsgálták. Mint kiderült, ez a szám 2003 és 2013 között jelentősen csökkent, férfiak esetében 33 százalékkal, nők esetében pedig 27 százalékkal. A helyzetünk azonban ettől függetlenül sem rózsás. Az elemzett Eurostat-adatok szerint ugyanis a kezelhető, megelőzhető halálozások tekintetében hazánk áll a legrosszabb helyen a V4-ek közül. A kezelhető halálozások esetében kizárólag azokat a halálokokat veszi figyelembe, amelyek esetében optimálisan működő ellátással és eredményes megelőzéssel elkerülhető lenne bizonyos életkor előtt a halálozás. Míg a megelőzhető halálozások azok, amelyeknél preventív eszközökkel – életmódra, társadalmi-gazdasági vagy környezeti tényezőkre irányuló intézkedésekkel – megelőzhetőek lettek volna a halálesetek. Ezek a mutatók jellemzik az egészségügyi rendszer teljesítményét és minőségét. A százezer lakosra jutó megelőzhető halálozás hazánkban 2,10, míg ez a szám Csehországban 1,51, Lengyelországban 1,48, Szlovákiában pedig 1,86. Ennél is borúsabb a kép, ha a kezelhető halálozásokat nézzük. E tekintetben ugyanis még rosszabb, 2,52 a magyar mutató, míg Csehországé 1,81, Lengyelországé 1,72, Szlovákiáé pedig 2,44.

A rossz eredményeknek egyik oka lehet, hogy nem megfelelő az ágazatra fordított közkiadások mértéke. A tanulmány szerint ugyanis az egy főre jutó magyar egészségügyi közkiadás 2013-ban mindössze az EU-15 átlag 37 százalékát érte el.

A szakértők által is gyakran emlegetett, jelentős probléma, hogy 2013-ban a GDP csupán 4,9 százalékát fordították egészségügyi közkiadásokra, miközben ez a szám 1992-ben még 6 százalék volt. Ez a trend szinte egyedülálló az EU-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.