Nem tárgyal Orbánnal a szocialista pártelnök

Korábban kereste őket a Fidesz, de jelezték: nem akarnak az alaptörvény-módosításban részt venni.

Markotay Csaba
2016. 10. 14. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobbnak tűnik a zavar Orbán Viktor miniszterelnök és a parlamenti pártok elnökeinek tervezett találkozói körül. Tegnap Lázár János tényként beszélt arról, hogy a kormányfő ma az MSZP elnökével fog egyeztetni az alaptörvény módosításáról, Molnár Gyula ugyanakkor nem tud erről. – Mielőtt Lázár János bármilyen találkozót bejelent, előbb tudnia kellene, mi a különbség Orbán Viktor postafiókjában a beérkező levelek és az elküldött levelek között – közölte lapunkkal a szocialisták elnöke. Szerinte ugyanis valóban volt korábban megkeresés a Fidesz részéről, ám az MSZP arról döntött, hogy nem vesznek részt az alaptörvény módosításában, így Orbán Viktorral sem akarnak erről tárgyalni.

Korábban az LMP is zűrzavarról beszélt, az ellenzéki párt ugyanis múlt pénteken kapott egy meghívót,

ám a leegyeztetett időpontban nem volt ott senki a kormány részéről, és elérni sem tudták a megadott kapcsolattartót.

A Jobbik elnöke viszont továbbra is várja az egyeztetési lehetőséget. Eleve Vona Gábor volt az, aki először felvetette, szeretne a miniszterelnökkel találkozni. Egyelőre annyit tudni, hogy ez valamikor jövő héten valósulhat meg.

Ha a pártelnöki megbeszélés akadozik is, a frakciók közötti első szakmai egyeztetés már lezajlott az alaptörvény tervezett módosításáról. Az sem volt azonban teljes siker, az ellenzéki pártok közül ugyanis kizárólag a Jobbik ment el. A nagyjából egyórás, zárt ajtók mögött lezajlott találkozó után az derült ki, hogy néhány apróbb módosítás lehet a szövegben.

– A kormány célja az, hogy meggyőzze a parlament ellenzéki frakcióit, az alaptörvény módosítása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az ország határait megvédjék – erről már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a tegnapi kormányinfón.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány újabb 29,4 milliárd forintot biztosít a magyar–szerb határon folytatott védekezésre. Lázár János emlékeztetett arra, hogy az utóbbi másfél évben százmilliárd forint feletti összegbe került a déli határvédelem, ezt bővítik most az említett összeggel. Ebbe viszont még nem számolták bele a második kerítéssornak az építését, amit Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be augusztusban. Ezt a határzárat még el sem kezdték építeni, sőt a pontos helyszínt és a műszaki tartalmat is később határozzák meg.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az alkotmánymódosítással kapcsolatos egyeztetésekről kifejtette: az ajtaja nyitva áll minden parlamenti frakcióval rendelkező párt és annak vezetője előtt, mert nem lehet úgy jó politikát csinálni, hogy az emberek nem beszélnek egymással. De az ügyeknek van egy fontossági sorrendje, és Magyarország napirendjén most a kényszerbetelepítés megakadályozása a legfontosabb, ehhez kell az alkotmánymódosítás, erről időszerű most beszélni – magyarázta.

A kormányfő kifejtette: a parlament arra való, hogy megvitasson kérdéseket, és ilyen az alkotmánymódosítás szövege is, amelyet egyébként pontos és méltó szövegnek jellemzett. Hétfőn elmondja expozéját az Országgyűlésnek, megfontolják az ellenzék javaslatait, és ha van köztük olyan, amelyet érdemes és méltó befogadni, akkor azt megteszik – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.