Orbánék a fű alatt engedhetik be a GMO-t hazánkba

Kósa csak úgy mellékesen bejelentette, hogy Orbán útjára indítja a CETA ratifikációs folyamatát.

MTI
2016. 10. 04. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban bejelentette a népszavazás folyományaként az alkotmánymódosítást. A belpolitikában a mindent eluraló sajtótájékoztató elején Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csak úgy mellékesen tudatta, hogy a kormánypárti frakció arról is döntött: arra hatalmazza fel a miniszterelnököt, hogy az aláírásával elindulhasson a CETA ratifikációs folyamata. Indoklásul a politikus azt mondta: nem lépnek hatályba olyan átmeneti rendelkezések, amelyekről Magyarországnak önállóan kellene rendelkeznie.

A CETA ellen a múlt hét elején tüntettek civilek, akik szerint az egyezmény elfogadásával véget érne hazánk GMO-mentessége. Cecilia Malmström uniós biztos és Szijjártó Péter is azt bizonygatta, hogy minden a legnagyobb rendben, és naná, hogy nem oldódik fel a GMO-mentesség. Ugyanakkor a civilek azt állítják, hogy az egyezmény tüzetesebb tanulmányozása megcáfolja a tárcavezető szavait.

Gál József, az LMP politikusa reagált a mellékes bejelentésre: álláspontja szerint az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA támogatásával a kormány sokadszorra bebizonyította, nem a magyar dolgozók és vállalkozók, hanem a külföldi multicégek érdekeit képviseli. A CETA ugyanis csak a Magyarországra „összeszerelő üzemként tekintő” nagyvállalatoknak fog kedvezni – hangoztatta.

Úgy fogalmazott: a CETA életbe lépésével „jelentősen csökken Magyarország önrendelkezése”, hiszen életbe lép egy „antidemokratikus vitarendezési eljárás”, amely az uniós és a magyar joggal ellentétesen különleges jogokat ad a Kanadában bejegyzett cégeknek az európaiakkal szemben. Megismételte pártja álláspontját, amely szerint az ilyen egyezmények célja, hogy minden korlátot lebontson a tőke szabad mozgása elől, így a gazdag országokat még gazdagabbá, a szegényeket még szegényebbé tegye.

Gál József kijelentette: a kvótareferendum nem volt több, mint „trükközés”, ezt az is mutatja, hogy a kormányfő a népszavazás előtt sem árulta el, milyen közjogi következményei lesznek az eredménynek. Továbbra is csak homályos részleteket közölnek az alkotmánymódosításról, miközben a választóknak joguk lett volna minden részletet ismerni a voksolásról – tette hozzá.

Jelezte: az LMP szerint a nemzeti parlamenteké a felelősség a migráció kérdésében, de konkrét módosítási javaslatról csak a teljes szöveg ismeretében dönthetnek.

Hozzátette ugyanakkor: a népszavazáshoz hasonlóan az alaptörvény módosítása sem oldja meg a migrációs válságot. Közölte: a párt nem vesz részt semmilyen olyan „politikai színjátékban”, amely a népszavazáshoz hasonlóan arról szól, hogy a kormány a migrációs válság mögé bújva ne foglalkozzon az ország más fontos problémáival, az egészségüggyel, a dolgozói szegénységgel, a kivándorlással, a munkaerőhiánnyal vagy a „mindent felemésztő” korrupcióval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.