Orbán bejelentette az alkotmánymódosítást

Négy helyen módosítják az alaptörvényt. A Jobbik leül tárgyalni a kormánnyal. Az MSZP viszont nem. Lattmann Tamás szerint egy nagyot trükközött most a kormány.

MNO
2016. 10. 04. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ilyen egybecsengő akarat kötelez minket – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: létrejött egy olyan egység, amely egy ügy mellett állt ki. Eszerint 3,3 millió ember hajlandó félretenni a pártszimpátiáját, hajlandó az összefogásra. Ezt nagy dolognak nevezte a magyar kormányfő, aki szerint ilyen egyetértés ugyanis ritkán jön létre. Mint mondta, a pártok csak álmodozni szoktak arról, hogy 8 millió szavazóból 3,3 millióan kiálltak egy ügy mellé. Ezek a szavazók egyetértenek azzal, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van. Mindazok, akik nemmel szavaztak, azok a migrációs megoldás mellett szavaztak – fejtegette a miniszterelnök.

Amikor Magyarországot megvédjük az illegális migrációtól, akkor Európát is megvédjük – fogalmazott Orbán. A népszavazás közjogi következményeként azt szeretné, ha módosítanák az alaptörvényt, ahogy azt már korábban is kijelentette. Mint mondta, alaptörvény-módosítással lehet érvényt szerezni a több mint hárommillió nemnek. A kormány úgy látja, az ügy súlyának megfelelően az a leghelyesebb, ha az idevonatkozó szabályokat az alaptörvényben rögzítik és világosan kimondják, a magyar parlament hozzájárulása nélkül Brüsszel semmilyen uniós előírással sem telepíthet Magyarországra bevándorlókat; megtiltják a csoportos kényszerbetelepítést Magyarországra, mert ez szuverenitási kérdés; és „semmilyen brüsszeli döntés nem kérdőjelezheti meg Magyarország területi egységére és a népességére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát”.

Orbán Viktor elmondta: négy helyen módosítják az alaptörvényt. Szerdán a kormány már megszövegezett szinten foglalkozik ezzel. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a szabad mozgás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar kormány telepíthet be egyéni mérlegeléssel.

Vagyis tilos a csoportos betelepítés

– jelentette ki a miniszterelnök. Ez a határozat a XIV. cikkely második bekezdését egészíti ki.

„A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az OGY által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.”

Azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha nem lesz meg a kétharmad az alkotmánymódosításhoz, Kósa közölte: a frakció értékelte a politikai helyzetet. A népszavazási kampányban a szocialisták többször azt mondták, hogy a népszavazás felesleges, de a parlamentben egy ilyen, a kötelező betelepítési kvótát ellehetetlenítő módosítást támogatnának. A Jobbik is azt mondta, hogy legyen alaptörvény-módosítás. Innentől kezdve csak az LMP véleményével nem tudtunk kalkulálni – fűzte hozzá. Orbán kiemelte: „Nem babra megy a játék, nemzeti kérdésről van szó.”

A miniszterelnök kiemelte: egy Brüsszelben zajló vitában ennyi ember akarata nagy egység, különösen magyar mértékkel mérve. Azonban nincs közjogi következménye, ezért közjogi érvényt kell adni a népszavazás eredményének.

Arra a felvetésre reagálva, hogy elképzelhető-e olyan uniós döntés, mely felülírhatja az alkotmánymódosítást, Orbán azt mondta: október utolsó hetében a miniszterelnökök csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, aminek fő napirendi pontja a migráció lesz. Nehéz tárgyalássorozat áll előttünk, de magyar fejjel nehéz elképzelni, hogy egy másik fővárosban úgy döntenek, mást kell csinálni – magyarázta, hozzátéve: „ez példátlan lenne az Európai Unió történetében”, olyan migrációs rendszert kell létrehozni, ami megfelel a tagállamoknak.

Kitért arra is, hogy semmilyen jogszabály-módosításnak nincs visszaható hatálya: az Európai Unió már meghozott döntéseit nem lehet felülírni.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról is szólt, hogy a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjai által támogatott alaptörvény-módosítási kezdeményezést október 10-ig kell beterjesztenie a kabinetnek a Ház elé, arról 17-én tárgyalhat a parlament, és november 8-án szavazhatnak is, így támogatása esetén november közepétől válhat hatályossá. A Fidesz-frakció egyúttal ötpárti egyeztetést kezdeményez az ügyben – tette hozzá.

Nem igaz, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott arról, hogy alkotmányos identitással szembeni döntést nem hozhat Brüsszel – jelentette ki lapunknak Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Kifejtette: eleve bajosan nevezhető alkotmányos identitásnak az, amit ma találunk ki vagy éppen tegnap alkottunk meg. Ráadásul az eddigi európai uniós joggyakorlat alapján még az alkotmányba foglalt belső jogi normák sem akadályozzák az uniós jog kötelező jellegét – fűzte hozzá a szakértő. Ez nyilván hatványozottan igaz akkor, amikor kifejezett cél egy uniós terv akadályozása az alkotmány módosításánál.

Lattmann Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak egyébként érvényes vagy érvénytelen népszavazástól függetlenül bármikor joga van alaptörvény-módosítást kezdeményezni, ez a jogi megközelítés. Politikailag nyilván nagyon kellemetlen az egész ügy hiszen eleinte arról volt szó, hogy akkor lesz közjogi következmény, ha a népszavazás érvényes lesz, majd ez megváltozott, amikor kiderült, hogy nem nem ment el elég szavazó – vélekedett.

Érdemes egyébként azt is látni, hogy a kormány egy nagyot trükközött most, hiszen az alaptörvény módosításáról nem lehet népszavazást tartani, ez világosan le van írva – húzta alá Lattmann. Hozzátette: formálisan nem is ez történt, mégis ez lett a vége.

„Féléves időhúzás és 15 milliárd forint közpénz árán, egy kudarcba fulladt, érvénytelen népszavazás után Orbán Viktor is rájött, hogy kezdettől fogva a Jobbiknak volt igaza, és most ő maga indítványozza korábbi javaslatunkat” – reagált közleményben Orbán Viktor sajtótájékoztatójára az ellenzéki párt. Mint írják: a Jobbik a nemzeti ügyekben elkötelezett pártként részt vesz a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen, és Magyarország biztonsága érdekében készek támogatni egy, a Jobbikéval megegyező tartalmú alaptörvény-módosítást.

Ugyanakkor határozottan visszautasítják Kósa Lajos hazugságát, mert a nemzeti néppárt soha nem nyújtott be sem visszamenőleges hatályú javaslatot, sem olyat, amely az Európai Unióból való kilépést jelentette volna.

Az MSZP szerint nem legitim az alaptörvény megváltoztatása, Orbán Viktor és a Fidesz egy érvénytelen népszavazás alapján nem hozhat olyan döntést, amely csaknem 10 millió ember jövőjét befolyásolja – közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az MTI-vel.

Az MSZP szerint mivel 5 millió ember úgy döntött, hogy nem vesz részt a Fidesz által rendezett népszavazáson, sem Orbán Viktor, sem a Fidesz nem kapta meg a választók többségének felhatalmazását az alaptörvény-módosításra.

A frakcióvezető közleményében úgy fogalmazott: a diktátorok útjára lép Orbán Viktor és a Fidesz, ha kizárólag a szavazáson részt vevő kisebbség álláspontját veszi figyelembe. A Fidesz nem tekintheti semmisnek, hogy az otthon maradók is véleményt nyilvánítottak, méghozzá épp a távollétükkel – írta Tóth Bertalan.

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta: Orbán Viktor mai bejelentése tovább mélyíti Magyarország politikai, jogi és erkölcsi válságát. Az érvénytelen és eredménytelen népszavazás üzenete egyértelmű: a magyarok nem adtak Orbánnak felhatalmazást semmiféle jogalkotásra.

Ezért aki részt vesz az alaptörvény módosításában, az szembemegy a népakarattal és megcsúfolja a népszavazás intézményét – fogalmaznak a párt kommünikéjében. Ennek megfelelően a DK nem vesz részt sem az alaptörvény módosításának egyeztetésén, sem annak vitájában, sem a parlamenti szavazáson, és erre szólítják fel a többi ellenzéki pártot is. Orbán a népakarattal szemben akar alaptörvényt módosítani, ebben a demokraták nem lehetnek tettestársak – tették hozzá.

Kiemelték: ha Orbán tudatosan még saját népszavazási szövetségese, a Jobbik számára is elfogadhatatlan alaptörvény-módosító javaslatot tesz, akkor azt a DK úgy értékeli, hogy a kormányozni képtelen és az országot tönkretevő Fidesz fondorlatos módon előre hozott választásra játszik.

Gál József, az LMP szóvivője azt mondta: a kvótareferendum nem volt több, mint „trükközés”, ezt az is mutatja, hogy a kormányfő a népszavazás előtt sem árulta el, milyen közjogi következményei lesznek az eredménynek. Továbbra is csak homályos részleteket közölnek az alkotmánymódosításról, miközben a választóknak joguk lett volna minden részletet ismerni a voksolásról – tette hozzá.

Jelezte: az LMP szerint a nemzeti parlamenteké a felelősség a migráció kérdésében, de konkrét módosítási javaslatról csak a teljes szöveg ismeretében dönthetnek. Hozzátette ugyanakkor: a népszavazáshoz hasonlóan az alaptörvény módosítása sem oldja meg a migrációs válságot. Közölte: a párt nem vesz részt semmilyen olyan „politikai színjátékban”, amely a népszavazáshoz hasonlóan arról szól, hogy a kormány a migrációs válság mögé bújva ne foglalkozzon az ország más fontos problémáival, az egészségüggyel, a dolgozói szegénységgel, a kivándorlással, a munkaerőhiánnyal vagy a „mindent felemésztő” korrupcióval.

Amikor Orbán Viktor új egységről beszél, valójában egy végletekig megosztott ország polgárainak töredékéhez szól, akiket kisebbségbe szorított, félelembe taszított egy másfél éve tartó hazug gyűlöletkampánnyal – reagált a magyar kormányfő szavaira közleményében az Együtt.

Hozzátették: amikor Orbán Viktor új egységről beszél, ismét tanúbizonyságot tesz arról, hogy nem törődik azzal a 6,7 millió emberrel, akik nem szavaztak nemmel most vasárnap. Orbán Viktor ennek a 6,7 millió embernek nem akar a miniszterelnöke lenni.

A párt közleményében kitért arra is, hogy Orbán Viktornak nincs felhatalmazása arra, hogy ő maga döntse el, ki a jó magyar és ki nem. Kiemelték: nem a Fidesz pártszékházában dől el, hogy mi a nemzeti ügy és mi nem. Nem a Fidesz politikája képviseli kizárólagosan a nemzeti ügyet. Az a többség, amelyik most vasárnap nem ment el szavazni, igenis éppúgy képviseli a magyar nemzeti ügyet, mint a Fidesz. A távol maradó többség éppúgy magyar, mint a szavazók – húzták alá.

Az Együtt szerint Orbán Viktor olyan új egységre hivatkozva akarja most alkotmányellenesen módosítani az alkotmányt, amely nem létezik. A magyar emberek éppen hogy nem adtak neki felhatalmazást arra most vasárnap, hogy módosítsa az alkotmányt – emelték ki.

Új egység sohasem lesz Magyarországon régi emberekkel. Új egység sosem lesz Magyarországon régi politikai trükkökkel. Új egység sohasem lesz Magyarországon régi hazugságokkal – tették hozzá kommünikéjükben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.