Civilek cáfolják Szijjártót CETA-ügyben

Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelem utat nyithatna a génmódosított termékek előtt.

Tóth László Levente
2016. 10. 01. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs még véleménye a héten parlamenti vitára bocsátott, az EU és Kanada közötti szabad kereskedelmi egyezményről (CETA) a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz). Jakab Istvántól, a Magosz elnökétől megtudtuk: úgy ítélték meg, hogy álláspontjuk kialakításához további egyeztetésekre van szükség, különösen a befektető–állam vitarendezési mechanizmus és a mezőgazdaság GMO-mentessége ügyében. Utóbbit – amely benne van az alaptörvényben – Jakab István szerint garantálni kell. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hír TV-nek azt nyilatkozta: szerinte ezzel nem lesz gond a CETA életbelépése után sem, mert „a GMO egy vörös vonal, és a magyar kormány nem fog olyan javaslatot az Országgyűlés elé terjeszteni, ami kinyitja a GMO-mentesség kérdését”.

Ám az egyezmény tüzetesebb tanulmányozása megcáfolja a tárcavezető szavait – állítják a civil szervezetek. A szöveg ugyanis többek között azt tartalmazza: „Nemzetközi együttműködésre van szükség olyan, a biotechnológiával összefüggő kérdésekben, mint például a géntechnológiával módosított szervezetek alacsony szintű jelenléte.” Kanada számára azért fontos ez a kérdés, mert náluk lehetetlen például GMO-mentes repcét termeszteni, akkora a szennyeződés mértéke. Ugyanakkor az uniós szabályozás jelenleg tiltja a GMO-szennyezést tartalmazó élelmiszer és vetőmag forgalmazását. Ha az EU egyetértene a CETA „közös célkitűzésével”, az mindenképpen az „alacsony szintű GMO-jelenlét” szabályozásának lazulását okozná majd, és ezt – az áruk unión belüli szabad áramlása miatt – nem lehet a határon megállítani. Lázár János kancelláriaminiszter is erre utalt a csütörtöki kormányinfón: „Mi az agráriumban tudjuk vállalni a génmódosított termékek visszaszorítását. Vámmentes övezetben nehéz a szűrés.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.