Pukli egyelőre nem tervez pártalapítást

„Választhattam, hogy beállok a sorba, vagy megtartom a gerincemet” – fogalmazott lapunknak az igazgató.

Hutter Marianna
2016. 10. 28. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jelenleg nincs a terveim között, hogy pártot alapítsak” – mondta lapunknak Pukli István, a Tanítanék mozgalom egykori vezetője, egyben a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója tegnap. Az intézményvezető jövője azután került a fókuszba, hogy egy szerdai beszélgetésen elmondta: otthagyja az iskolát, és nem zárta ki, hogy később politikai pályára lép.

Nemrégiben a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában jelentette be: kilép az év eleji pedagógustiltakozások nyomán alakult Tanítanék mozgalomból, de ettől függetlenül továbbra is az oktatás ügyéért dolgozna. Az igazgató már akkor sem zárta ki, hogy a jövőben politikai karriert építsen, úgy fogalmazott: mindennap másképp gondolja. Csütörtöki kérdésünkre, hogy ha más alapítana pártot, ahhoz csatlakozna-e, úgy válaszolt: abban az esetben igen, ha az hiteles tud lenni, de a mai pártok között nem lát ilyet.

Azt pedig, hogy ha lejár az igazgatói mandátuma, otthagyja a Teleki gimnázium intézményvezetői pozícióját, úgy indokolta: döntéskényszerbe került. Nemrégiben ugyanis levelet kapott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékes tankerületétől. Ebben az állt, november 4-éig nyilatkoznia kell arról, ha szeretné, hogy pályáztatás nélkül meghosszabbítsák iskolaigazgatói kinevezését. Ekkor döntötte el, hogy otthagyja az iskolát. Az igazgató szerint egyébként mind a tantestület, mind pedig a gyerekek megdöbbenéssel fogadták döntését. – Választhattam azt, hogy meghajolok, és beállok a kormány által elképzelt sorba, vagy megtartom a gerincemet. Inkább az utóbbit választottam, ebben az oktatási rendszerben nem szeretnék tanítani – válaszolta a felvetésre, hogy nem fog-e hiányozni neki az oktatás.

Pukli István szerint egyébként az alaptörvény módosítására volna szükség. Rögzítené, hogy az oktatás mindenek felett áll, mert az az ország jövője, és társadalmi konszenzus szükséges ahhoz, hogy hosszú távon életben maradjon az ország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.