SIM-kártyák: titkolózik a tárca

Nem tudni, hogy a tárca próbálja-e vizsgálattal tisztázni a titkosszolgálatok esetleges felelősségét.

Katona Mariann
2016. 10. 12. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem árulja el a Belügyminisztérium (BM), indul-e belső vizsgálat például az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH) az­után, hogy senkinek nem tűnt fel, amikor egyetlen hajléktalan személy nevére kétszázezer eldobható SIM-kártyát vásároltak. Ezek olyan, mobiltelefont működtető kártyák, amelyek rövid aktiválás után már használhatók is, vagyis nem kell kitölteni, aláírni a vevőnek semmit. Mint kiderült, belőlük néhány még azokhoz a terroristákhoz is került, akik a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövették.

A három nagy magyarországi mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendű feltöltőkártya szerepel mindössze két tucat személy nevén – értesült nemzetbiztonsági forrásból a Magyar Idők. A lap szerdai számában arról ír, hogy abból a 200 ezer kártyából, amit a sajtóhírek szerint szervezett bűnözői körök vásároltak, csupán 128 ezer tartozik a Magyar Telekomhoz, a többi a Telenorhoz és a Vodafone-hoz.

A Magyar Nemzet azt szerette volna megtudni, hogy a BM próbálja-e vizsgálattal tisztázni a titkosszolgálatok esetleges felelősségét, hiszen a szolgálatok napi kapcsolatban állnak a mobilszolgáltatókkal. Ám a tárca megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy a fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére a kormány nemzetbiztonsági kabinetje megvizsgálja az ügyet, erről pedig majd tájékoztatni fogják az Országgyűlés illetékes bizottságát is. A nemzetbiztonsági bizottság legközelebb jövő héten ül össze, akkor – ha még nem is a kabinet tájékoztatása kapcsán, de – mindenképpen szó lesz a történtekről. Azt a Fidesz is elismerte, hogy „biztonsági rés” van a rendszerben, ennek „befoltozására” ugyanakkor már nem egységes a kormánypárt és a kormány kommunikációja. Halász János, a Fidesz frakciójának szóvivője hétvégén még arról beszélt, hogy szigorítani kell a távközlési törvényt, a BM szerint viszont a nemzetbiztonsági kabinet eljárása után lehet megvizsgálni, hogy van-e szükség törvénymódosításra.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke egyébként úgy véli, az eldobható SIM-kártyák kapcsán korlátozásra van szükség, akár még a betiltás is benne lehet a csomagban. Ezt azonban közös európai megoldással kell szabályozni, hiszen attól, hogy mi gátat szabunk a bűnözői körök ilyen irányú terveinek itthon, a szomszédos országokban gond nélkül tudnak majd vásárolni.

Közben a kormánypárti Magyar Idők tegnap megírta, hogy a titkosszolgálatok munkatársai már megkeresték a három nagy mobilszolgáltatót – Vodafone, Telenor, Magyar Telekom –, hogy a legrövidebb időn belül adják át azoknak a személyeknek az adatait, akik irreális mennyiségű előfizetéssel rendelkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.