Tárki: Erősödtek a kormánypártok, gyengült a Jobbik

A választók 40 százalék nem tudja vagy nem mondja meg, kire szavaz.

Szabó Dániel
2016. 10. 26. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tágult a kormánypártok és a Jobbik közötti olló a pártpreferenciák tekintetében az elmúlt negyedévben, sőt az előző két év legmagasabb kormánypárti és legalacsonyabb Jobbik-támogatottságát mutatják az októberi adatok – derül ki a Tárki október 14-e és 23-a között, 1007 fős reprezentatív mintán készült kutatása szerint.

A Jobbik támogatottsága októberben a MSZP-ével azonos méretűre zsugorodott: a teljes népességen belül 14-ről 10 százalékra, a pártválasztók körében pedig 22-ről 17 százalékra csökkent. Stagnálnak a baloldali ellenzéki pártok: az MSZP 9, a DK 4, az LMP 2, az Együtt 1 százalékon áll a teljes lakosságon belül. A PM-ből P-re átneveződött Párbeszéd támogatottsága az 1 százalékot sem éri el. A pártválasztók között az MSZP 15, a DK 6, az LMP 3, az Együtt 2, a PM 1 százalékon áll.

A baloldali–liberális ellenzék együttes támogatottsága tehát jelentősen meghaladja a Jobbikét – emlékeztet a Tárki. A szervezet azt is közölte, hogy a pártot nem választók aránya lényegében változatlan júliushoz képest: akkor 38, októberben már 40 százalékuk nem tud választani a jelenlegi pártok közül, vagy nem mondja meg, hogy melyik pártra szavazna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.