Térképen mutatjuk, hol tiszteleghet ’56 hősei előtt

Már szombaton megkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódó események.

Velkei Tamás
2016. 10. 22. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódó események már szombaton megkezdődnek: délelőtt 10 órától este 6-ig nyílt nap lesz az Országházban, az érdeklődők ingyen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A Műegyetem ’56-os emlékművénél negyed háromkor tartanak megemlékezést, beszédet mond többek között Boross Péter egykori miniszterelnök és Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa. Fél 5-kor innen indul a fáklyás felvonulás, amely a Bem József térig halad. Este fél 8-kor „Cziffra 1956” koncertet rendeznek az Erkel Színházban.

Másnap, 23-án reggel 9 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren, az eseményen részt vesz Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök. Délelőtt 10 órától egész nap ingyen tekinthető meg a Terror Háza Múzeum, a 6-os és a 49-es villamos vonalán korhű járatok közlekednek egész nap, a megállókban rikkancsok zengik a korabeli híreket.

Délután 13 órakor kezdődik az LMP ’56-os megemlékezése az I. kerületi Szép Ilona utcában a Mansfeld Péter-emlékműnél, valamint a Civil Fórum rendezvénye a Blaha Lujza téren. Díszünnepség lesz a Kossuth téren 15 órakor, ahol beszédet mond Orbán Viktor, valamint Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Ugyanitt, ugyanekkor tart tiltakozó megmozdulást az Együtt, míg a Blaha Lujza téren mások mellett az MSZP és a DK tart megemlékezést. A Corvin közben 16 órakor kezdődik a Jobbik ünnepi megemlékezése, este 7-kor díszelőadást rendeznek az operaházban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.