Vád alatt áll a Népszabadságot megszüntető mágnás

Hűtlen kezelési ügyben ült a bíróság előtt a napokban Heinrich Pecina, a Mediaworks tulajdonosa.

MNO
2016. 10. 12. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn egy klagenfurti bíróságon a vádlottak padján ült Heinrich Pecina, a bécsi pénzügyi befektetési cég, a Vienna Capital Partners (VCP) tulajdonosa – adta hírül az osztrák Kurier című lap. Nem mellékesen a VCP a Népszabadságot felfüggesztő kiadó, a Mediaworks Hungary Kft. tulajdonosa.

Jogilag is aggályos lehet a lap felfüggesztése – véli a szakértő. Bővebben itt.

Pecinát – azon a napon, amikor a Mediaworks vezetése betegségre hivatkozva lemondta a tárgyalást a Népszabadság szerkesztőségével – egy hűtlen kezelési üggyel összefüggésben kérdezték a hatóságok. A vád szerint 4,3 millió euró értékben három fiktív számlát állított ki, amit még júliusban el is ismert a bíróságon. Az ügy fővádlottja a Hypo Alpe-Adria Bank vezetője, ő fizette ki a milliókat a VCP-nek, cserébe Pecina cége gyanús körülmények között készített szakértői tanulmányokat.

Pecina 2014 tavaszán lépett a magyar piacra a Ringier, illetve a Mediaworks megvásárlásával. Az osztrák cikkben megemlítik, hogy bő két hete a Mediaworks megvette az 1150 főt foglalkoztató, 12 regionális lapot kiadó Pannon Lapok Társaságát. Bár az ilyen szintű médiapiaci felvásárlás korábban versenyjogsértőnek minősült volna, az ügylet ellenzői a HVG.hu cikke szerint úgy tartják, hogy az Orbán-kormány azzal a feltétellel adott mégis zöld lámpát a felvásárlásnak, hogy elhallgattatják a kellemetlenül kormánykritikus napilapot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.