Vona: A Jobbiknak nincs köze a Szürke Farkasokhoz

A Jobbik elnöke cáfolta, hogy köze lenne a szélsőséges török szervezethez.

Szabó Dániel
2016. 10. 24. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor cáfolta azt a múlt heti hírt, hogy ő és pártja is kapcsolatban állna a Szürke Farkasok nevű szélsőséges török csoportosulással. Akkor a kormányközeli média egymástól szemlézve arról írt, hogy a Jobbik elnöke egy fotón közösen szerepelne a szervezet egyik vezetőjével, valamint arról, hogy Vona egy Facebook-oldalára szerepelt fotón a Szürke Farkasok hagyományos kéztartásával köszönti támogatóit.

A pártelnök pénteken arról tájékoztatta a Magyar Időket, hogy a csoport anyaszervezetével, a török Nacionalista Mozgalom Pártjával a Jobbiknak semmilyen kapcsolata nincs. Azonban neki, mint a török–magyar baráti tagozat elnökének az összes törökországi parlamenti párttal jó kapcsolata van. A Szürke Farkasok jellegzetes kéztartása kapcsán pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy csak azért használta ezt a jelet, mert a farkas a törököknek olyan szent állat, mint a magyaroknak a turul vagy a csodaszarvas. „Ez a jel a turanista török emberek körében elterjedt kéztartás. Több egyetemen tartottam telt házas előadást, ahol hatalmas szeretettel fogadtak a nemzeti gondolkodású fiatalok. A velük való barátság jegyében használtam ezt a jelet” – írta válaszában Vona.

A Szürke Farkasok mozgalmat Törökország és szövetségesei terrorszervezetként tartják nyilván a ’70-es és ’80-as években végrehajtott akcióik miatt. Ezek közül a leghíresebb, hogy merényletet terveztek II. János Pál pápa ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.