45 perc fagyoskodás: mi lesz a győri utasokkal?

Két nap alatt 41 busz fagyott le januárban, ugyanazokkal a járművekkel vágnak neki a télnek.

MNO
2016. 11. 27. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen évkezdet vár vajon a győri buszokat igénybe vevő közlekedőkre a hideg napokon? – ezt a kérdést boncolgatja a Kisalföld.hu cikke. 2016 első napjaiban kaotikusan indult ugyanis a győri helyi buszközlekedés. Két nap alatt 41 busz fagyott le induláskor és menet közben, az utasoknak átlagosan 45 percet kellett fagyoskodva várakozniuk a megállókban. Most ugyanazt a buszparkot veti be az év leghűvösebb időszakában az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK), mint egy éve. Jelenleg 101 busz van állományban, a járművek átlagéletkora megközelíti a 18 évet. Új buszoknak hat éve örülhettek a győriek, de akkor is csupán 3 busszal bővült a buszpark.

Az ENYKK kommuniukációs csoportvezetője a a lapnak elmondta, a tavalyi fennakadásokból a társaság levonta a tanulságot, és fokozott gondot helyeznek a járművek biztonságára. Az ENYKK vezetői többször hangsúlyozták, hogy a jármű-korszerűsítést saját erőből nem tudják megoldani. A lap beszámolója szerint a győri önkormányzat szerint ugyanakkor az ÉNYKK-val kötött közszolgáltatási szerződés alapján az új buszok beszerzése nem a városvezetés feladata. Az új buszok vásárlását tovább nehezíti, hogy a győri önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés 2017-ben lejár.

Az önkormányzat az idei költségvetésben 700 millió forintot szánt járatfinanszírozásra, plusz 200 milliót különítettek el fejlesztésre, ebből az összegből új buszokat bérelne a város. A buszbérlésen túl uniós buszbeszerzési projekten is dolgoznak Győr vezetői. Amíg ennek a pályázatnak nem hirdetik meg az eredményét, addig a buszbérléssel kapcsolatosan nem hoznak döntést – mondta a Kisalföld.hu-nak Lipovits Szilárd jegyző.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.