A szavazókat is megosztja az előválasztás

A baloldal szimpatizánsai teljesen máshogy gondolkoznak a kérdésről.

Katona Mariann
2016. 11. 28. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen eltérően gondolkoznak az éppen együttműködésre törekvő, valamilyen előválasztási koncepció kidolgozását tervező baloldali pártok szavazói. A Naszádos Péter közgazdász és stratégiai tanácsadó megbízásából 1200 fő megkérdezésével – nem reprezentatív módon – készített felmérés szerint még abban sem értenek egyet, hogy akarnak-e egyáltalán egy ilyen előválasztást, ha pedig igen, akkor kiről döntsenek így: csak a miniszterelnök-jelöltről vagy a 106 egyéni képviselőjelöltről is.

A kutatás szerint az MSZP támogatóinak jelentős része – 83 százaléka – támogatna egy ilyen módszert, és mind a kormányfőjelöltet, mind pedig az egyéni képviselőket ezen a módon választanák ki. A Demokratikus Koalíció szavazói ugyanakkor már sokkal kevésbé tartanák jónak az előválasztást, ráadásul ha meg is rendeznék, csak a miniszterelnök-jelöltről döntenének így. A kutatás azt is megállapította, hogy a DK szavazói biztosak Gyurcsány Ferencben, hogy ő képes lesz a legjobb alkupozíciókat kicsikarni nekik.

Az előválasztást leginkább szorgalmazó Párbeszéd szimpatizánsai – a felmérés szerint – teljesen bizonytalanok a kérdésben, míg a tárgyalásokból kimaradó Együtt támogatói már sokkal jobban szeretnék ezt az eljárást, elsősorban az egyéni jelölteket találnák meg ezzel a módszerrel.

Érdekesség, hogy a Fidesz szavazói között „hihetetlenül” magas az előválasztás támogatóinak aránya. Orbán Viktor szerepe megkérdőjelezhetetlen, de – mint a kutatás fogalmaz – sok esetben nem igazán kedvelik a saját képviselőjüket. A problémát ezért a kormánypártnak az jelentheti, ha megjelenik a nem túl kedvelt fideszes jelölttel szemben egy másik induló.

A Jobbiknál is hasonló az arány, Vona Gábor pozíciója egyértelmű, a jelöltek kapcsán viszont szavazóik el tudnák képzelni az előválasztást. A kutatás szerint ugyanis jól látható, hogy bár Vona Gábor személyének jót tett a néppárti fordulat, a pártról már nem hiszik el sokan, hogy megváltozott volna. 

A kutatás szerzője január végén minden pártvezetőnek eljuttat egy rövid javaslatot az előválasztás őket érintő lehetőségeivel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.