Az Együtt az orosz titkosszolgálatokról kérdezi Orbánt

Szelényi Zsuzsa arra kíváncsi, miért hagyták, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal oroszokkal gyakorlatozzon.

Szabó Dániel
2016. 11. 17. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben egy rendőr meghalt, amikor Bőnyben, a Magyar Nemzeti Arcvonal korábbi vezetőjénél, id. Győrkös Istvánnál tartottak volna házkutatást. A férfi egy gépkarabéllyal lőtt rá a kiérkező rendőrökre, akik a hírek szerint azért érkeztek, hogy a lakásban tárolt fegyverek után nyomozzanak. Már akkor felmerült, hogy miért nem a Terrorelhárítási Központ bevetési egységét küldte az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), arról pedig néhány nappal később az Index írt, hogy az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU tagjai is gyakorlatoztak a szélsőséges csoporttal. 

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt parlamenti képviselője csütörtökön jelentette be, hogy írásbeli kérdést tett fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az ügyben. A politikus leginkább arra kíváncsi, hogy a magyar elhárítás miért nem lépett fel a hazánkban aktív műveletet végrehajtó oroszok ellen, akikről állítólag ismeretes volt, hogy lőgyakorlaton és fegyveres kiképzésen is részt vettek a Magyar Nemzeti Arcvonalnál. Kérdezem miniszterelnök urat, hogy a nyilvánvaló bizonyítékok ellenére az érintett orosz személyek hogyhogy nem kapták meg eddig a kiutasításukról szóló hivatalos magyar értesítést, valamint a külügyminiszter miért nem kérette be Oroszország nagykövetét a hivatalába, hogy tiltakozzon az orosz hatóságoknak a nyilas rendőrgyilkossal kiépített és fenntartott szoros kapcsolatai miatt? – szól Szelényi kérdése.

Kifogásolja azt is, hogy nincs tiltakozó jegyzék sem. Azzal is érvel, hogy a balti és a visegrádi országok ismert gyakorlatuk szerint ezeket az orosz titkosszolgákat, akik diplomataként lehetnek jelen, már rég kiutasították volna.

Szelényi a rendőrgyilkosság kapcsán már elküldte kérdéseit Pintér Sándor belügyminiszternek is. Arra volt kíváncsi, hogy miért nem a TEK emberei végezték a házkutatást, amikor tudvalévő volt, hogy a szélsőséges hungaristák fegyveresek lehetnek. A politikus szerint elkerülhető lett volna egy rendőr értelmetlen halála, ha kellő körültekintéssel járnak el. Mivel megítélése szerint Pintér Sándor nem válaszolt érdemben a kérdéseire, most a miniszterelnöktől vár kimerítő magyarázatot.

A két nappal ezelőtt tartott házkutatásokon, amelyeket már országosan a TEK vezényelt le, több fegyverraktárat is találtak, ahol a tájékoztatás szerint nagy számban voltak éles fegyverek és robbanószerek. Szelényi ennek kapcsán arra kíváncsi, hogy hol voltak eddig az illetékes szervek és a politikai felelősséget ezért viselő feletteseik a kormányból.

A miniszterelnöknek december 1-jéig kell válaszolnia az Együtt-képviselő kérdéseire.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.