Az LMP kevesli a kormány béremelési javaslatát

Az ellenzéki párt szerint addig nincs minek örülni, amíg a minimálbér nem éri el a létminimum szintjét.

MTI
2016. 11. 23. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édeskevésnek tartja a kormány bér- és járulékprogramját az LMP, mert az szerinte nem fogja megoldani a kivándorlás és az amiatt kialakult munkaerőhiány problémáját – mondta Szél Bernadett, a párt társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. 

Szél radikális béremelést sürget, mert komoly problémának tartja, hogy a minimálbér jövőre sem éri el a 2015-ös létminimum szintjét, vagyis továbbra sem lehet majd abból megélni. Azt is kifogásolja, hogy a minimálbérnél többet keresők semmilyen pluszjövedelemre nem számíthatnak. Pártja továbbra is azt javasolja, hogy a munkavállalók járulékát csökkentsék 6,5 százalékkal.

Azzal sem ért egyet, hogy a társasági adók (tao) csökkentéséből a kis- és a közepes vállalatok részesülnek a legkevésbé, holott a munkavállalók nagy részét ők foglalkoztatják. A minimálbér növelését szerinte a kormány csak a nagyvállalatok esetében kompenzálja.

Valódi fordulathoz az LMP szerint el kell törölni az egykulcsos adórendszert, de a közszférában is jelentős béremelést kell megvalósítani, ott ugyanis 2008 óta nem emelkedtek a jövedelmek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.