Az LMP-szavazók háromnegyede utálja Gyurcsányt

A párt nem véletlenül támadja a DK-t, és áll bele a vitákba: a saját szavazóinak üzen.

MNO
2016. 11. 29. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP-sek háromnegyede elutasítja Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, a DK jelenlegi elnökét – írja az Index a birtokába került, belső használatra készült LMP-s népszerűségi kutatás alapján.

A mérésből ugyanis kiderül, hogy az ellenzéki szavazók (tehát a balosok és a jobbikosok) 46 százaléka szerint Gyurcsány Ferencnek meghatározó szerepe van abban, hogy nem lehet leváltani Orbán Viktort, ugyanakkor 45 százalék mondja azt, hogy a korábbi miniszterelnökre is szükség van a kormány elmozdításához. De az LMP frakcióját nem ez az adat győzte meg, hanem az, hogy a párt saját szavazóinak 76 százaléka Gyurcsányban a változás akadályát látja.

A párt öt politikus népszerűségét is megmérette, ebből az derül ki, hogy a DK elnöke nincs vészesen lemaradva, és a pártja támogatottságát sem húzza le teljesen. Az viszont kiderült, hogy a legnépszerűbb Szél Bernadett, az LMP társelnöke 41 százalékkal, őt követi az MSZP-s Botka László (34 százalék), a harmadik a DK-s Vadai Ágnes (32), majd a másik társelnök, Hadházy Ákos (31 százalék), az utolsó pedig Gyurcsány Ferenc 26 százalékos támogatottsággal.

Azt is megmérették, hogy mekkora az esély a kormányváltásra: az ország 45 százaléka akarja, hogy az Orbán-kormány távozzon, de 43 százalék megtartaná a jelenlegi rendszert. Nem meglepő, hogy a fideszesek 94 százaléka nem akar kormányváltást, míg az ellenzék 95 százaléka igen. A párton kívüliek 40 százaléka szeretné, ha leváltanák a kormány, 26 százalék nem, 34 százalék pedig nem tudja.

Az Index szerint nem véletlen tehát, hogy miután az LMP megegyezett a Fidesz–KDNP-vel az alkotmánybírók személyéről, és kétharmadhoz segítette a kormányt, utána beleállt a DK-val való vitába. Mint emlékezetes, Schiffer András korábbi pártelnök és Hadházy Ákos a Parlament folyosóján, a kamerák előtt szólalkozott össze a DK-s Varju Lászlóval. Schiffer pedig odáig merészkedett, hogy ávósnak nevezte az egész pártot

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.