Az MSZP nehéz helyzetéről beszélt Molnár Gyula

A pártelnök azt is jelezte, hogy támogatnák az előválasztást.

MTI
2016. 11. 05. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Gyula a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom által szervezett Kiss Péter Szabadegyetem első szemeszterén szombaton Budapesten kiemelte, a következő időszakban világossá kell tenni, hogy az MSZP tanult a saját és mások hibáiból, és semmiképp sem akar visszatérni a 2010 előtti világhoz.

A közeljövőben az oktatás, az egészségügy és a szegénység témakörében tesznek új javaslatokat, összeállítanak egy „gazdaságpolitikai tételsort”, amely megmutatja, hogy miből valósulnak majd meg az ígéreteik, valamint egy új közjogi csomagot is terveznek, amely bemutatja, miképpen vélekedik a párt az alaptörvényről, a negyedik magyar köztársaságról, a médiaviszonyokról és az önkormányzatokról – közölte az elnök.

Kitért arra is, hogy három társadalmi csoport felé nyitnának: szeretnének újra együtt kormányozni a szakszervezetekkel, nyugdíjasparlamenteket hoznának létre, hogy a nyugdíjasok hangja eljusson a politikusokhoz, valamint nyitnának a nők felé is, és egyértelművé tennék, hogy a 19. századi felfogás a családról és a nők szerepéről „elfogadhatatlan”.

A klasszikus baloldali értékek megerősítése mellett az MSZP olyan Magyarországot szeretne, ahol a szabadság és a jog uralma biztosítva van, emellett meg kell valósítani a fenntartható fejlődés és a tisztelet politikáját, valamint erősíteni kell az önkormányzatokat – jelentette ki.

A szocialista elnök a következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy megmutassák, ma már többen vannak azok, akik változást akarnak, és ezért az MSZP-nek a változást akarók pártjának kell lennie.

Molnár Gyula arról is beszélt, miért nem tudta megnyerni a baloldal a 2010-es választásokat. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde hitelességi válságba sodorta a pártot, az Európai Unió egyre kritikusabb lett, 2008-ban elkezdődött a gazdasági válság, valamint a Fidesz tett egy egyértelműen baloldali fordulatot azzal, hogy az elit, az unió és a multicégek ellen fordult.

Úgy fogalmazott, 2006 és 2010 között az MSZP néma párttá vált, a Fideszhez képest néha populistább, néha racionálisabb üzeneteket fogalmazott meg, ezek azonban nem álltak össze az emberek fejében egységes egésszé. Az MSZP igazi csapdahelyzetbe került, mert

Azért van különösen nehéz helyzetben az MSZP, mert a Fidesz baloldali jellegű, de populista politikát folytat, amivel magához vonzott olyan szavazókat, akik 2010-ben még a szocialistákra voksoltak – jelentette ki a párt elnöke.

Molnár Gyula azt is mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rendszere „velejéig romlott, antidemokratikus, és egyértelműen olyan hatalmat épít, amely csak egy szűk kör számára jelent lehetőséget”. Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája téves, a jóléti állam háttérbe szorult – tette hozzá.

Az MSZP elnöke azt mondta: „Ha lehet párhuzamot vonni, nyilván a Fidesz ugyanazt a hibát követi el, mint amit 2006 után a szocialista párt követett el, és ugyanaz lesz egyébként a következménye, de ha ennél sokkal szigorúbb lennék, akkor még inkább az 1945 utáni Magyar Kommunista Párt hibáit követi el, meg a Magyar Dolgozók Pártjának a hibáját, tehát akkor, amikor államosít, amikor a külföldi tőkét megpróbálja nehéz helyzetbe hozni, amikor a sajtószabadságot korlátozza, amikor agyonadóztat mindenfajta dolgot csak azért, hogy finanszírozni tudja azokat a réseket, amiket ő maga keletkeztet egyébként a rossz gazdaságpolitika miatt.”

Az előválasztásról szóló tárgyalásokról itt olvashat bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.