Béremelés: a PDSZ szerint nincs ok az elégedettségre

Mendrey László közölte: 60 feletti lett a heti átlagos óraterhelés.

MTI
2016. 11. 18. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezeti vezető szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt 30 évben soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelésről beszélt a csütörtöki kormányinfón, azonban ez az információ csak a kormány szemüvegén nézve állja meg a helyét, hiszen a mostaninál jelentősebb mértékű béremelés zajlott 2002-ben.

Úgy vélte, a kormány ugyanazt a hibát követi el, mint a Medgyessy-kormány, azzal, hogy nem biztosítja a béremelés inflációkövető voltát.

Szerinte a kormány az életpályamodell 2013-as bevezetésekor egy „ügyes trükkel” az egyszerre beígért béremelést négy felé osztotta, azonban gyorsan kiderült, hogy a 10 százalékos béremelések valójában 3,5 és a 5 százalék közötti aktuális nettó bérnövekedést, 5000-9000 forintot jelentenek havonta.

Emellett – folytatta – a kormány hallgat arról, hogy a béremelkedés jelentős mértékű, 30-40 százalékos munkateher-növekedéssel járt, 60 feletti lett a heti átlagos óraterhelés.

Elmondta azt is: a PDSZ helyesnek tartotta, hogy az életpályamodellben a mindenkori minimálbérhez kötötték a pedagógusbérek vetítési alapját, azonban a 2015-ös költségvetésben már nem szerepelt ez az összeg, holott erre kormányrendeletben vállaltak garanciát.

A most tervezett minimálbér-emeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott: egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen jelentős lesz a növekedés, azonban a pedagógusok pénztárcájából január 1-jétől havi 25-30 ezer forint fog hiányozni.

Szerinte azért sincs ok az elégedettségre, mert a nevelést-oktatást segítő kollégáknak 2008 óta nem emelkedett a bére, és nekik ugyan 7-10 százalék közötti béremelést ígérnek, de béren kívüli juttatásaikat elveszíthetik. Megjegyezte: nincs ok az elégedettségre azért sem, mert a tavaly őszi, idén tavaszi „tanárlázadásnak” nincs eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.