Bírák kezében az elítélt polgármesterek

Végzés még egyik méltatlansági ügyben sem született.

2016. 11. 30. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán és a Pest megyei Gyömrőn is a közigazgatási és munkaügyi bíróság döntésétől függ, hogy meddig maradhat polgármester két elítélt helyi politikus: a független Madácsi Imre, illetve Gyenes Levente, a Gyömrő 2000 Kör támogatottja. Lapunk megtudta: végzés még egyik méltatlansági ügyben sem született; az ügyeket a megyei kormányhivatalok indították.

A Magyarnarancs.hu tegnap emlékeztetett: az egykor fideszes Madácsi már 67 napja van előzetes letartóztatásban. A bíróság egyszer már méltatlannak találta tisztségére, de idén tavasszal újraválasztották. Egy másik büntetőügyben azonban csalás miatt nem jogerősen 4 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték idén szeptemberben. Jobban járna, ha újra méltatlanság miatt szűnne meg a tisztsége, mert ha a másodfokon jóváhagyják az újabb ítéletet, akkor tisztségétől megfosztva be kell vonulnia egy büntetés-végrehajtási intézetbe.

– Kisléta képviselő-testülete szeptember 16-án tárgyalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal méltatlansági megkereséséről, de érdemi döntést nem hozott, s azóta bírósági értesítést sem kaptunk – mondta kérdésünkre Lánczi Julianna aljegyző.

Gyömrő vezetőjének méltatlanságát napokon belül kimondhatja a bíróság. Gyenest tavasszal adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen kilenc hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték. Bár a nyáron lemondott, augusztus végén nagy többséggel újraválasztották a gyömrőiek, s október végén a képviselő-testület sem találta méltatlannak.

Az Igazságügyi Minisztérium közölte, dolgozik egy munkacsoport annak megakadályozására: egy jogerősen szabadságvesztésre ítélt és lemondott vagy méltatlannak nyilvánított polgármester újra indulhasson pozíciójáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.