Eddig nem volt intézkedés a török kérés miatt

A magyar szervek csak akkor lépnek, ha bebizonyosodik a kapcsolat a terrorizmussal.

Hutter Marianna
2016. 11. 28. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is vizsgálódik a Belügyminisztérium Törökország kérésével kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet a tárcától. Mint ismert, a törökök augusztusban azzal a kéréssel fordultak a magyar kormányhoz, hogy a nálunk működő, Fethullah Gülen hitszónokhoz köthető szervezeteket számolják fel, mivel Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint ő állt a júliusi puccskísérlet mögött. Erre a magyar kormány úgy reagált: készek megvizsgálni a kérést.

A sajtóban az Orchidea Iskola nevű oktatási intézmény jelent meg, mint ami potenciálisan Fethullah Gülenhez kötődhet, ám ezt az intézmény határozottan cáfolta. Mint lapunk szeptemberben beszámolt róla: a török kérés ellenére az iskolában rendben elindult az új tanév, és a váratlan esemény inkább jó reklámnak bizonyult, ugyanis tovább nőtt a hozzájuk jelentkező diákok száma.

Lapunk a vizsgálat állásáról az annak lefolytatásáért felelős Belügyminisztériumhoz fordult, amelynek múlt heti válaszából kiderült, Törökország nemcsak általánosságban kérte a vizsgálatot, hanem konkrét listát adott a meg­ítélése szerint érintett intézményekről. A belügyi tárca arról írt: a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének szóbeli jegyzékében megnevezett intézményekkel kapcsolatos vizsgálat a válaszadás idejéig „nem tárt fel olyan összefüggést, körülményt, amely igazolná a török jegyzékben rögzített értékelést”. Pár hete Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő is úgy reagált lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére a kormányinfón: tudomásuk szerint nem történt kormányzati intézkedés. A Belügyminisztérium válaszában azt is hangsúlyozta, a magyar hatóságok csak abban az esetben lépnek fel bármely intézménnyel, természetes személlyel szemben, amennyiben kétséget kizáróan bebizonyosodik kapcsolatuk a terrorizmussal, annak támogatásával. Megjegyezték azt is, az információ forrásától függetlenül továbbra is folyamatosan ellenőriznek minden olyan személyt és intézményt, akik és amelyek kapcsán felmerülhet a terrorizmus gyanúja. „Ennek az ellenőrzési tevékenységnek a részletei azonban az eredményesség érdekében értelemszerűen nem nyilvánosak” – tették hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történhet, ha Magyarország nem teljesíti a török kérést, lapunknak korábban Lattmann Tamás nemzetközi jogász úgy nyilatkozott, legfeljebb annyi, hogy a kétoldalú kapcsolatok kissé elhidegülhetnek, de ez nem érdeke a török rezsimnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.