Egyre nagyobb az orvoshiány Tatabányán

A kismamák attól tartanak, hogy az orvosok a távozás mellett döntenek. Ezért petíciót írtak alá.

MNO
2016. 11. 23. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon súlyos az orvoshiány a tatabányai Szent Borbála Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A kismamák pedig attól tartanak, hogy az ott dolgozó túlterhelt orvosok is a távozás mellett döntenek, ezért petíciót indítottak, amit már több mint nyolcszázan írták alá – olvasható a Kemma.hu-n megjelent cikkben.

A petíció egyik kezdeményezőjét idézi a portál, aki úgy fogalmaz: mindenki tudja, hogy kevés az orvos, de a szülészek nem külföldre mennek dolgozni, hanem Esztergomba vagy más hazai városokba.

Az aláírók között pedig van olyan, aki arról beszélt, hogy egyre rosszabb a helyzet a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Amíg másfél évvel ezelőtt két hetet kellett várni egy nőgyógyászati vizsgálatra, most majdnem két hónapot.

Egy másik várandós kismama is hasonló viszonyokról számolt be. A terhesgondozó ugyanis háromszor halasztotta el és adott hetekkel későbbi időpontot a vizsgálatra, ugyanígy történt, amikor az ultrahangra jelentkezett, ezt is kétszer kellett későbbi dátumra időzíteni.

A petíciót aláírók a szülészorvosok számának mielőbbi növelését, szakonkénti minimum két szülésznőt szeretnének a szülőszobára. Szerintük egy orvosnak lehetetlen helytállnia, ha egyszerre több szülés is folyamatban van.

A portálnak a Dr. Lőke János, a kórház főigazgatója írásban válaszolt, mint közölte, hivatalosan nem jutott el hozzájuk a petíció, így megkérdőjelezi, hogy valóban a segítő szándék indította írásra a petíció beadóját. Lőke megerősítette a portálnak, hogy az érintett osztály valóban munkaerőhiánnyal küzd, de azt is hozzátette, hogy ez nem egyedi probléma. A főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy súlyos létszámgondjaink ellenére is az országos átlag szintjén, sőt, az alatt tudják tartani a fertőzéses szövődmények számát.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a személyzet létszámát mindenképpen növelni szükséges – amennyiben ebben bármilyen segítséget kapunk, örömmel vesszük. A petíció által említett más javaslatokat – dúlák segítése, vajúdókád alkalmazása szintén köszönettel vesszük, megfontoljuk, szívesen nyitunk erről párbeszédet, ha van kivel” – írta Dr. Lőke János a Kemmának.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.