Ellenzéki harcot hozott az alkotmánybírók jelölése

Az LMP szerint az ország érdeke, hogy működjön az Ab, az MSZP és a DK lepaktálásról beszél.

Szabó Dániel
2016. 11. 17. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az LMP elnöksége annak tudatában döntött az új alkotmánybírók jelöléséről, hogy a kormány helyett egymással versenyző ellenzék pártok ezért kritizálni fogják. Felelős párt azonban nem a saját, hanem az ország érdekeit tartja szem előtt – így kezdődik a Lehet Más a Politika párt közleménye, melyben az MSZP és a DK bírálatára reagál, miután csütörtökön megegyeztek a kormánypártokkal az Alkotmánybíróság testületébe jelölt tagok személyére.

Csütörtök délután ugyanis a két baloldali párt azzal keményen támadta az LMP-t, hogy lepaktáltak a Fidesszel. Az LMP ma bebizonyította, hogy titokban a Fidesz kottájából játszik – így az MSZP, míg a DK szerint a zöldpárt egyenesen az orbáni önkény fenntartója lett. A Jobbik is odaszólt, azt mondták LMP–Fidesz paktum született, a jelenlegi korrupt rendszerben pedig ők nem akartak részt venni a jelölési folyamatban, ezért is hagyták ott a tárgyalóasztalt.

Az LMP szerint viszont függetlenek emberek kerültek a testületbe, megfontoltan választottak. A rossz alkotmánybírósági döntéseknek tragikus és akár évtizedekig tartó hátrányos következményei lehetnek – indokolják a megegyezést. Az ellenzéki párt úgy látja, hogy az MSZP és a DK álláspontja azért is visszás, mert mindkét párt számtalanszor fordult beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz, vagyis eszerint a logika szerint ők is részt vettek az elnyomásban.

Az LMP arra is kitér, hogy rosszul gondolkodnak azok a politikai tömörülések, melyek az elmúlt 4 évben leginkább egymás bírálatával voltak elfoglalva. A párt arra biztatja az ellenzéki pártokat, hogy a sehova nem vezető belső háborúk helyett inkább a kormánypártokat támadják, és forduljanak minél több beadvánnyal az új összetételű Ab-hez – írják közleményükben.

Abban állapodtak meg a Fidesszel és a KDNP-vel, hogy Marosi Ildikó, a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs alkotmányjogász, Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes kinevezését tudják támogatni. A párt február óta konzekvensen ezekről az emberekről tárgyalt, a Fidesz viszont többször is nemet mondott rájuk. Ha kedden valóban megszavazzák a jelölteket, az Ab testülete egy év után lesz újra teljes létszámú.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.