Fontos, hogy a bántalmazott nők tudjanak segítséget kérni

A gazdasági kényszerben tartás is a nők elleni erőszak egyik formája.

MTI
2016. 11. 25. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senkár Éva felhívta a figyelmet egy országos kríziskezelő és információs telefonszolgálatra, ahol segítenek a bajban lévőknek.

A szakember kiemelte, bántalmazás alatt nemcsak a fizikai, szexuális erőszakot kell érteni, hanem a lelki bántalmazást, illetve a gazdasági kényszerben tartást is.

A szeretetszolgálat által működtetett titkos menedékházban azokon próbálnak segíteni, akiknek azonnal menekülniük kell. Az otthonban hat hónapig maradhatnak a kliensek, ahol pszichológus, jogász nyújt segítséget – mondta. Emellett nagyon fontos a bántalmazott környezetében élők reakciója is – emelte ki Senkár Éva.

A segélyszervezet által indított kampány során osztályfőnöki órák keretében beszélgetnek a gyerekekkel a kapcsolati, családon belüli erőszakról, a formáiról, felismeréséről, továbbá igyekeznek abban is segítséget nyújtani, hogy az ember ne váljon bántalmazóvá.

A kormány elkötelezett a nők elleni erőszak felszámolása mellett, ezért csaknem hárommilliárd forintnyi fejlesztési forrás bevonásával folyamatosan bővíti az áldozatokat támogató szolgáltatási formákat, az ifjúságot megcélzó prevenciós programokat, és a társadalmi szemléletformálásra is jelentős hangsúlyt helyez – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem napján kiadott közleményében az államtitkárság felsorolta: a Biztos menedék program korábban nem létező kríziskezelő ambulanciákat alakít ki, amelyekkel a kapcsolati erőszak áldozatait segítő ellátó rendszert bővíti.

Az ambulanciák egyik fő tevékenysége a mielőbbi információnyújtás az áldozatoknak és a potenciális áldozatoknak az elérhető segítési formákról és jogaikról. Az új szolgáltatási forma mellett jelentősen bővítik a már meglévő menedékhelyeket is.

Támogatják az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat fejlesztését, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszerhez tartozó szakemberek képzését és szemléletformálását, így a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatai még gyorsabban és könnyebben kaphatnak megfelelő segítséget.

A Védőháló a családokért pályázattal a minisztérium a 14–18 éves korosztálynak biztosít prevenciós programot. A nyertes pályázók egységes módszertan szerint megvalósított programokkal vesznek részt a kapcsolati erőszak áldozatává és elkövetőjévé válás megelőzésében.

November 25-ét az ezredforduló óta világszerte a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem napjaként tartják számon.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.