Jobboldali és konzervatív irányba tolódik a fiatalság

Népszerű a Jobbik. Egy aktívabb kisebbség uralja a politikai diskurzust a közösségi oldalon.

Veczán Zoltán
2016. 11. 26. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem igaz, hogy politikailag érdektelenek, ahogy az sem, hogy liberálisak lennének: jobboldali és konzervatív irányba tolódik a magyar fiatalok politikai értékrendje Kárpát-medence-szerte – derült ki az MTA Politikatudományi Intézetének (PI) konferenciáján. Minél fia­talabb valaki, annál nagyobb eséllyel jobbikos, minél idősebb, annál valószínűbb, hogy MSZP-szimpatizáns lesz.

A PI munkatársai tavalyi felmérésében a hallgatók 4 százaléka mondta azt, hogy csak online felületeken foglalkozik politikai kérdésekkel, és mindössze 7 százalékuk azt, hogy sehogy. Ellenben 30 százalékuk hagyományos módokon – tüntetés, petíció, aláírásgyűjtés –, 59 százalék pedig online és a való életben egyaránt politizál valamilyen formában. Kiderült, hogy a fiatalok 51,6 százaléka használja politikai tájékozódásra a Face­bookot, viszont csak harmaduk-negyedük formál aktívan véleményt rajta. Így egy aktívabb kisebbség uralja a politikai diskurzust a közösségi oldalon, a hangadók pedig főleg a rendszerrel elégedetlenek közül kerülnek ki.

A való életben a legtöbb passzív fia­tal a kormánypártiak közül kerül ki, míg „hiperaktívak” legnagyobb arányban a Jobbik, az LMP és a baloldali kis pártok szimpatizánsai között fordulnak elő. Egyébként a Jobbik továbbra is elképesztően népszerű az anyaországi fiatal hallgatók körében, de ez az idő előrehaladtával valamelyest kopik – derült ki a BCE doktorandusza, Róna Dániel kutatásából. Róna felfedte: minél fiatalabb valaki a 18–29 közötti korosztályban, annál valószínűbb, hogy jobbikos. Míg a 18–21 évesek körében csaknem minden harmadik egyetemista Jobbik-szimpatizáns, addig az eggyel idősebb korosztályban ez már csak 22 százalék, de még így is ez a párt a legnépszerűbb. A kutató szerint ennek oka egyrészt az, hogy a Jobbik neve kevésbé használódott el, másrészt a komplett világmagyarázó ideológia mellett programokat és közösséget is kínálnak a fiataloknak. Ifjúsági tagozatuknak például több tagja van, mint a többi politikai formáció ifiszervezeteinek összesen, fesztiválok, sörözések, koncertek vonzzák őket a párt bűvkörébe.

A határon túli magyarok is jobboldaliak és konzervatívok, kicsit még erősebben is, mint az anyaországiak. A Kárpát-medence többi fiataljára vonatkozó eredményeket a Kisebbségkutató Intézet munkatársai szállították. Felvázolták: bár kevésbé izgatja őket a politika – a legérdeklődőbb vajdaságiak produkálják körülbelül a magyarországi érdeklődési szintet –, és alig pár százalékuk tagja valamelyik pártnak, értékrendjük viszonylag világos utat jelöl ki nekik. Egyrészt önbevallásosan is főleg az enyhén jobboldali kategóriába sorolták magukat, másrészt még a legliberálisabb vajdaságiak is jóval konzervatívabbak az uniós átlagnál például a melegházasság vagy a könnyűdrog-liberalizáció tekintetében. Minél fiatalabb és iskolázottabb valaki, annál nyitottabb ezekben a kérdésekben. A magasabb végzettségűek hajlamosabbak voltak magukat a jobboldalra sorolni. Itt a régiók szintjén is tapinthatók a különbségek: politikai nézeteik alapján a felvidékiek sorolták magukat a leginkább jobboldalra, míg erdélyi és vajdasági társaik a legkevésbé.

A határon túliakat érintő trendek egyébként alig valamiben különböznek az anyaországiaktól. Például egyre később és egyre kevesebb gyereket vállalnak, és ugyancsak sújtja őket a migráció, különösen a háború sújtotta országban élő kárpátaljaiakat, valamint a vajdaságiakat. Többségük egyébként kettős állampolgár, amit elsősorban a nyugat-európai letelepedést megkönnyítő eszköznek tekintenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.