Jogosulatlanul kapnak fizetést az ORÖ-ben?

Elvileg egy fillér sem járna nekik.

Horváth Csaba László
2016. 11. 26. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született döntés az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlésén a szervezet elnökének javadalmazásáról, így Balogh János kilenc hónapja jogosulatlanul veszi fel havi félmillió forintos fizetését – írta a RomNet. A portál szerint ráadásul erre az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivatal már fél évvel ezelőtt felhívta a figyelmet, ám sem az elnök, sem a hivatalvezető, sem pedig a felügyeleti szerv nem tett konkrét intézkedést a jogszerű működés helyreállítása érdekében.

Bár Balogh János áprilisban még arról tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy javadalmazása a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik, a hivatal cáfolta ezt. Mint írták, az ORÖ közgyűlésének jegyzőkönyve nem tartalmazza az erre vonatkozó döntéseket. Éppen ezért egyébként

jogszerűtlennek tekinthető nemcsak az elnök és a tisztségviselők, hanem a képviselőknek történő tiszteletdíj kifizetése is,

mert a hatályos működési szabályzat azt mondja ki, hogy „a testület tagjainak tiszteletdíjat, természetbeni juttatást nem állapít meg”.

Az ORÖ törvényes működését felügyelő kormányhivatal május 13-án kelt levelében arra utasította Balogh János elnököt, hogy a törvényes rend helyreállítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket, és erről 30 napon belül tájékoztassa a felügyeleti szervet. Az ORÖ közgyűlése mindezek ellenére a mai napig nem hozott ezekről határozatot, a kormányhivatal pedig barátságos hangvételű tájékoztatólevelek küldésén kívül mást nem tett.

Az elnökváltás körüli időkben viszont sokkal keményebben lépett fel a kormányhivatal Hegedüs István volt elnökkel és hivatalvezetőjével, Buri Edinával szemben. Törvényességi felügyeleti bírságot is kiszabott, fegyelmi eljárást indított. Részrehajló döntéshozatal miatt Vajda László és Lakatos Oszkár képviselők többször nyújtottak be panaszt György István kormánymegbízotthoz, Budapest Főváros Kormányhivatala vezetőjéhez.

Az ORÖ elnöke nemcsak a havi félmilliós fizetését kapja az önkormányzattól, hanem megbízatásához hivatali autó is jár, amelyhez havi több százezer forintos kerettel üzemanyagkártyát is rendeltek, valamint havi 250 ezer forintos bérezéssel sofőrt alkalmaznak, aki nem más, mint az önkormányzati vezető veje. Mint azt lapunk megírta, a roma szervezet elnöke azért cseréltette le egy hétmillió forintos Audira a hivatali járművet, mert annak rossz a műszaki állapota. Ám a birtokunkba jutott dokumentumokból kiderült, nincs komoly műszaki probléma az autóval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.