Jövő áprilisig nyomozhatnak a 4-es metró ügyében

A Magyar Idők szerint már gyanúsítottjai is vannak az ügynek.

MTI
2016. 11. 29. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A metrókocsik beszerzésével összefüggésben 2011-ben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás idén szeptember 16-án került a főügyészség hatáskörébe, és a korábban december 3-áig megállapított nyomozási határidőt hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség.

A Magyar Idők emellett úgy értesült, hogy már több gyanúsítottat is vizsgál a hatóság, de azt, hogy pontosan kikről van szó, a nyomozás érdekeire hivatkozva a Központi Nyomozó Főügyészség nem közölte. A lap korábban arról írt, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnökhöz köthető szála is van az ügynek: állítólag a volt kormányfő családi cégéhez két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól. A pénz nagy részét felesége magánbankszámlájára utalták. Az egykori miniszterelnök korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: „a díj a cég árbevétele volt, amely adózott utána, és az összeg kilenc ember többéves munkájának ellenértéke”. Azt mondta, jelenleg nem tájékoztatták arról, hogy gyanúsított lenne, a Fővárosi Közgyűlésnek beszámoló bizottság sem idézte be.

Az ügyben vizsgálat azután indult, hogy a Fidesz 2010-es hatalomba kerülésekor az Állami Számvevőszék megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. Akkor arra jutottak, hogy a beruházással a magyar államot és a fővárost jelentős vagyoni hátrány érte. Akkor hűtlen kezelés miatt az új városvezetés és a számvevőszék is feljelentést tett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.