Kiss Szilárd-ügy: vége a titkolózásnak

Pert nyert Szél Bernadett, az LMP társelnöke a Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen.

2016. 11. 09. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert nyert Szél Bernadett, az LMP társelnöke a Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen: a Kúria keddi döntésével hatályában fenntartotta azt a jogerős ítéletet, amely arra kötelezte a tárcát, hogy kiadja a Kiss Szilárd nevével fémjelzett moszkvai vízumbotrány ügyében született belső vizsgálati jelentését.

Pálvölgyi Miklós, az ellenzéki politikus jogi képviselője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a perköltséget is a minisztériumnak kell viselnie. A tárca a perben arra hivatkozva tagadta meg a jelentés kiadását, hogy az „elveszítette közérdekű adat jellegét”. (Ami kísértetiesen hasonlít Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szavaira, aki a jegybanki alapítványok pénzköltéseinek eltitkolását magyarázta hasonlóan: szerinte az alapítványoknak átadott állami pénz „elvesztette közpénz jellegét”.) A tárca azt is állította a perben, hogy a jelentés kiadása akadályozná a Kiss Szilárd ügyében folyó büntetőeljárást. A Kúria azonban a másodfokú bírósággal egyetértve ezt a hivatkozást elvetette. A külügyi tárcának az ítélet kézhezvétele után 15 napja lesz arra, hogy a dokumentumot átadja az LMP-s politikusnak.

Szél Bernadett az MNO-nak úgy nyilatkozott: azért indított pert, hogy végre kiderüljön, mire jutott a külügyi tárca az Orbán-kormányok idején a moszkvai magyar konzulátuson zajló visszaélések nyomán indított belső vizsgálatában. Szerinte a kormány keleti nyitás politikájának szimbóluma, hogy az Oroszországban már jogerősen elítélt, idehaza pedig két nemzetbiztonsági átvilágításon is elbukott Kiss Szilárd a földművelésügyi miniszter megbízottja, illetve moszkvai agrárattasé lehetett, és mindezek ellenére zavartalanul folytathatta tevékenységét. Az LMP társelnöke jelezte: amint megkapja a belső jelentést, azt haladéktalanul nyilvánosságra hozza.

Az Index írta meg korábban, hogy az egykori agrárattasé orosz alvilági kapcsolatai miatt bukott meg kétszer a nemzetbiztonsági átvilágításon, ám a feltárt kockázatok ellenére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mégis átvette a külügyminisztériumtól Kisst, aki egy ideig miniszteri megbízottként dolgozhatott a tárcánál.

Ismert, Kiss Szilárd és két társa ellen vesztegetés, illetve hűtlen kezelés vádjával jelenleg büntetőper folyik a Kecskeméti Járásbíróságon az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet félmilliárd forintos megkárosítása miatt. A vád szerint Kiss – „magánszemélyként” – rávette az elsőrendű vádlott Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, hogy 700 milliós banki tartozását szerezze meg neki 140 millió forintért.

Egyébként Szél Bernadett számos közérdekű adatpert indított minisztériumok ellen. Az egyik, Miniszterelnökség elleni perét a közelmúltban függesztették föl, amíg megérkezik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának állásfoglalása. Itt a kancellária és a „Rothschild-csoport” között a paksi bővítés kapcsán kötött szerződés kiadását kérte az LMP társelnöke.

A Miniszterelnökség arra hivatkozva tagadta meg a kért szerződés kiadását, hogy „Rotschild-csoport” néven nem tudja beazonosítani a szerződő felet, majd ennek ellentmondva jelezte, hogy e beazonosíthatatlan szerződések amúgy szigorúan titkos minősítésűek, így azért sem adhatók ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.