Kovács: Nem az elvándorlás a probléma

A kormányszóvivő szerint a kormány 600 ezer új munkahelyet teremtett, ez szippantotta fel a munkaerőt.

Szabó Dániel
2016. 11. 17. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon nem azért van munkaerőhiány, mert elvándoroltak a szakemberek, hanem azért, mert az elmúlt években 600 ezernél is több munkahelyet teremtett a kormány – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtök este az M1 aktuális csatornának az MTI szerint.

Állítása szerint a munkaerőt felszippantotta a négy éve folyamatosan bővülő magyar gazdaság. Kovácsra némileg rácáfolnak az ismert adatok az elvándorlásról: 2015 novemberében a KSH azt közölte, hogy 2014-ben 920 milliárd forintot, az előző évhez képest 43 milliárd forinttal többet küldtek haza a külföldön dolgozó magyarok. Az Európai Unió 2013-as közösségi munkaerő-felmérése szerint mintegy 190 ezer munkavállalási korú magyar élt az EU valamely más tagországában, amiben nincsenek benne azok, aki a nyugati országrészből Ausztriába járnak át dolgozni, de azok sem, akik nincsenek bejelentve a munkahelyükre, vagy nem regisztrálták magukat külföldön. 

Kovács nem teljesen tagadta le az elvándorlást, mert ennek kapcsán hozzátette, hogy az országnak elemi érdeke, hogy minél több szakmunkás legyen, a képzett munkaerőt pedig itthon tartsuk. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele, hogy elinduljon egy bérfelzárkóztatás mind a régió, mind pedig az Európai Unió átlagához képest – tette hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.