Levelet kapott Balog a tanulóktól

Túl nagy a tananyag, és kezdődhetne később is az iskola. Javaslatok a diákságtól.

Hutter Marianna
2016. 11. 24. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet nyújtottak át Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a tárcavezető parlamenti bizottsági meghallgatásán a Független Diákparlament képviselői. Ebben egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy a tanulók leterheltségének növekedése, nem a koruknak megfelelő a tananyag, ráadásul túl sok lexikális tudást követelnek tőlük. Emiatt a diákok szeretnék, ha hetente legfeljebb harminc tanórájuk lenne. Felvetik azt is, hogy az iskola reggel 8 helyett 9 órakor kezdődjön, ami jobban alkalmazkodna az általános iskolások bioritmusához. Javasolták, hogy oktassák a KRESZ-t az iskolák felső tagozataiban, a hit- és erkölcstanóra pedig legyen fakultatív. A kritikák közt szerepelt az is, hogy az állam eltörölte a tankönyvpiaci versenyt, illetve az is, hogy hiány van természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokból.

Lapunk kérdésére Mészáros Dávid diákparlamenti képviselő elmondta: Balog Zoltán átvette levelét, és megígérte, hogy érdemben át fogja olvasni az észrevételeket. A miniszter javasolta azt is, hogy kerítsenek sort személyes találkozóra, hogy zárt ajtók mögött tudják megvitatni a felvetéseket.

Nem Mészáros Dávid volt az egyetlen tanuló, aki kihasználta a kulturális bizottság ülését arra, hogy találkozzon Baloggal. Jelen volt az a Bradánovics Bendegúz is, aki nemrégiben azért került a figyelem középpontjába, mert kormánykritikus beszédét cenzúráznia kellett az Országos Diákparlament Somogy megyei ülésén. Balog vele is váltott néhány szót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.