Lezsákról szóló Lezsák-verssel ünnepelt Lezsák

Misi, a puska és a lódenkabát.

MNO
2016. 11. 11. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke avatta fel Kiskunfélegyházán az új 1956-os emlékművet. Az ünnepélyen elmondott beszéd egyhangúságát gitáros zeneszámmal oldották a szervezők, a művész hat percben adta elő Misi hősiességének és viszonylagos deheroizálódásának történetét. A szöveget Lezsák Sándor írta, a ballada főszereplőjét pedig Lezsák Misinek hívták. Misi puskával harcolt a magyar szabadságért, utána azonban Nyugatra távozott és Opel személygépjárművet vásárolt.

A mű idén tavasszal jelent meg a Hitel folyóiratban, ezen a linken, a vége felé mindenki megtalálhatja, akinek nincs elég késztetése-türelme végighallgatni a mellékelt videón 7:15-nél kezdődő és 13 perc környékén véget érő nótát.

A még lustábbak kedvéért álljon itt a mű szomorkás hangütésű befejezése:

Már nem is csalódtam,
tudtam, hogy mit láthatok:
a puskájuk marcipánból,
ezért nem lesznek szabadok.

Otthon a puska 56-ból –
és gyűjtöttem töltényeket.
Nemzetőrrel, tiltott könyvekkel
tömtem a bőröndömet.

Úton vagyok már hazafelé,
kísérnek drámák és komédiák:
égre és mélybe fordul
a Misi, a puska és a lódenkabát

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.