LMP: A kormány mindent elrontott, amit lehetett

„A Magyarországra jutó uniós pénzek nagy részét ellopják.”

Markotay Csaba
2016. 11. 28. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországra jutó uniós pénzek nagy részét ellopják. Nehéz megmondani, hogy a források 40 vagy 60 százalékát, mert nem átlátható a rendszer – erről beszélt a hétfői parlamenti vitanap előtt az LMP frakcióvezetője. Schmuck Erzsébet kifogásolta, hogy elsősorban nagy projektekre, például infrastrukturális beruházásokra jut pénz, miközben jóval kevesebb az oktatásra vagy az egészségügyre, vagyis azokra a területekre, ahol „a közjót szolgálná”.

Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott, hogy az uniós pénzeket a kormány a saját propagandacéljaira használja fel, és a források lehívásánál „mindent elrontott, amit el lehetett”. A pénzfelhasználásra ugyanis, bár gyors a folyamat, a korrupció, a koncepció hiánya, a függőség növekedése a jellemző, és mindez rossz intézményrendszerrel és átláthatatlansággal párosul. Az LMP szerint az uniós pénzek felhasználásánál növelni kellene a kiszámíthatóságot, és olyan programokat is nagyobb arányban támogatni, mint például az épületfelújítások. A korrupciót az egyik legnagyobb problémaként említette, szerinte a kormány egyértelműen a politikai haszonszerzésre fordítja ezen összegeket.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányoldal korábban kétszer sem vette tárgysorozatba azt az LMP-s törvényjavaslatot, hogy az uniós pénzfelhasználásért felelős miniszter (azaz Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője) évente számoljon be a parlamentnek a források lehívásáról. Enélkül szerinte a parlamenti vitanap csak arra jó, hogy a kormány sikerpropagandájának adjon teret.

A parlament hétfőn délután tart vitanapot a kormány kezdeményezésére a 2014 és 2020 között Magyarországnak járó EU-s források felhasználásának állásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.