Megalázták a magyar lányt, érvényben marad a bírság

A betegek egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat a nyelvüket beszélő személyzetnek.

MTI
2016. 11. 08. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kolozsvári táblabíróságon szeptember végén kimondott elsőfokú ítéletről keddi hírlevelében tájékoztatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a diszkriminációellenes eljárás elindítója. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint az ítélet is bizonyítja: helyénvaló az a törekvésük, hogy biztosítsák a nyelvi jogokat az egészségügyben. Hozzátette: a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, nyelvüket beszélő személyzetnek.

A politikus megjegyezte, az RMDSZ annak a törvénybe iktatására törekszik, hogy az egészségügyben is törvény írja elő a kisebbségi nyelvhasználat jogát azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség aránya meghaladja a jelenlegi nyelvhasználati küszöbértéket. Ez a küszöbérték jelenleg húsz százalék Romániában, de az RMDSZ azt is kezdeményezi, hogy csökkentsék tíz százalékra, és érvényesítsék a nyelvhasználati jogokat azokban a városokban is, ahol a kisebbség aránya nem éri el a tíz százalékot, de a közösség lélekszáma meghaladja az 5 ezer főt. Hozzátette, ez a törvénymódosítás 174 000 erdélyi magyar számára tenné lehetővé az anyanyelvű ügyintézést.

A székelyföldi Olasztelekről származó 17 éves lány február közepén egy baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba, ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos romántudása miatt. A diszkriminációellenes tanács április elején megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és az orvost 1000 lejre (70 ezer forint), a kórházat pedig 2000 lejre (140 ezer forint) bírságolta. Ezt a bírságot próbálta bírósági úton érvényteleníttetni a kórház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.