Megsínylették a földikutyák a déli határzárat

A délvidéki földikutyák élőhelyének nagyjából 5-10 százalékát tette tönkre a határon felhúzott kerítés.

MNO
2016. 11. 08. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezet szerint a környező erdőrészeket tennék alkalmassá a földikutyák számára, és olyan ökológiai folyosókat hoznának létre, amelyekkel összekötnék a kerítés miatt kettéválasztott populáció maradék magyarországi élőhelyeit.

Arról nincsenek pontos információk, hogy a mindössze 4-500 egyedből álló fajból hány pusztult el a kerítés miatt, ugyanis a földikutyák alapvetően a föld alatt tartózkodnak, a felszínre csak a legritkább eseteben jönnek fel.

„Eddig egy elhullott állatot találtunk, de az nem bizonyított, hogy a kerítésépítés miatt pusztult el” – mondta a Magyar Nemzetnek Csorba Gábor földikutya-szakértő. Szerinte a tavaly felhúzott gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) még nem okozott károkat, mert a levert cölöpök nem jelentettek számukra akadályt, valamint az autó- és személyforgalom sem volt jelentős. A később telepített, több méter magas határzár azonban már komoly hatással volt az élővilágra is, az építés nagyságrenddel több földmunkával járt, megjelentek a teherautók, ráadásul azóta is folyamatos a járőrözés.

A földikutyák ezt a 30 méteres sávot ennek megfelelően nem tudják már használni, így elszakadtak a szerb oldalon élő fajtársaktól. „Az elválasztás legnagyobb veszélye, hogy romlik a genetikai változatosság, nő a beltenyésztettség, ezáltal pedig például fogékonyabbak lehetnek a földikutyák a betegségekre” – mondta Csorba Gábor, aki szerint ezen segítenének azok az ökológiai folyosók, amelyek a tervezetben is szerepelnek.

A környéken főként akácosokat telepítettek a homok megkötésére, ezek erdészeti-gazdasági értéke azonban nem jelentős. Ennek megfelelően érdemes lenne ezen erdőrészeket kiváltani, amely területeket később olyan állapotba hoznának, hogy a földikutyák számára is alkalmas élőhely legyen.

Csorba Gábor szerint az élőhely szűkülése nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ott élő egyedek mind elpusztultak. Valamilyen mértékű migrációra ugyanis képesek az állatok, de „költözni” csak a földfelszínen tudnak, ahol veszélyben vannak az autók, valamint a ragadozók miatt.

A szakértők idén ősszel már áttelepítettek néhány példányt biztonságosabb területre, ha pedig a természetvédelmi hatóságok is rábólintanak a tervezetükre, jövő őszre előkészítenék a szükséges területeket, ahová több egyedet is átköltöztetnének. Előbb erre nem lenne lehetőség, ugyanis a földikutyák elsősorban tavasszal és ősszel aktívak, tavasszal azonban vemhesek, illetve fiatalokat nevelnek, ami kockázatossá tenné az áttelepítést. Az eddigi természetvédelmi beavatkozást egyébként akkor lehet majd sikeresnek tekinteni, ha az áttelepített állatok elkezdenek szaporodni.

Csorba Gábor szerint a Földművelésügyi Minisztériummal folyamatos a konzultáció, és a tárcánál kifejezetten nyitottak a szakmai javaslatok befogadására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.