Megszólalt a Vona-fotó készítője

Egy képet könnyen újra lehet értelmezni akár kivágással, akár kommentárral.

Katona Mariann
2016. 11. 18. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klasszikus elkapott pillanat volt – így fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Simonyi Balázs, annak a fotónak a készítője, amelyen Vona Gábor egy másik férfival együtt látható a 2009-es európai parlamenti választások estéjén megrendezett jobbikos eredményvárón. (A Magyar Narancsnak készített képsorozat egyik felvételén a Jobbik elnöke kezét a másik férfi vállára teszi, és az arcuk néhány centiméterre van egymástól.) Simonyi Balázs elmondása szerint semmi olyan nem történt valójában, amit egyesek a fotó alapján sugalmazni próbálnak.

Szerinte egy képet könnyen újra lehet értelmezni, szándékosan más kon­textusba helyezve, akár kivágással vagy kommentárral. Azzal a példával élt, hogy ha a Parlamentben egy politikus megfogja egy hosztesz vállát, hogy udvariasan előre engedje az ajtónál, arra is lehet fabrikálni egy történetet, mintha az adott ember csalná a feleségét.

Simonyi Balázs felidézte, hogy a képpel még 2009-ben a sajtófotó-pályázaton is elindult. A kép általa adott címe – Mint férfi a férfival – akár félreérthető is lehet, ezt sajnálja. Bár – mint mondta – a cím kétségtelenül fricska is volt a Jobbiknak a mássághoz való hozzáállására. Hozzátette, senki nem kérdezte meg, felhasználhatja-e a felvételét.

Mint megírtuk, a fotó a napokban került terítékre a Jobbik elnökét lejárató kampány részeként. Azután, hogy Terry Black az Andy Vajna vezette TV2-ben arról értekezett, Vona Gábornak homoszexuális kapcsolatai voltak, a Face­book-oldalán posztolta ezt a képet. A kormányközeli bulvármédia szenzáció­ként tálalta a felvételt, holott pár óra alatt kiderült, mikor és hol készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.