Mendrey: Újabb pedagógussztrájk is jöhet

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is elégedetlen a közoktatás helyzetével.

Hutter Marianna
2016. 11. 14. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mendrey a Magyar Nemzet hétfői cikkeire utalva felidézte: a kafetériát feltehetően elveszik az iskolai dolgozóktól az intézmények államosítása miatt, ráadásul a pedagógusi bérek minimálbérhez való kötésének eltörlése miatt havonta több tízezer forintot húznak ki a tanárok zsebéből. Ezért „semmit sem tart lehetetlennek”. Már csak azért sem, mert a pedagógusok tavaszi tüntetéseinek fő követelései közül – például a tankötelezettség korhatárának visszaemelése 16-ról 18 éves korra – meglátása szerint semmi sem teljesült. „Okunk nincsen hátradőlni” – tette hozzá.

A PDSZ ugyanakkor egyelőre csak szolidaritási sztrájkot tervez, hogy kiálljon a szociális szférában dolgozók mellett. Az országos akciót eredetileg a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) jelentette be december 5-ére. Céljuk elérni, hogy november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen és hogy január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete. Arra is felhívták a figyelmet, a szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így munkatársaik napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk.

Ezzel összhangban Mendrey is arról beszélt hétfői sajtótájékoztatóján: „lehetetlen munka- és bérkörülmények” vannak a szférában. Emellett azt is szeretnék megmutatni az országnak, hogy „nem sikerül kiölni a magyar emberekből, a szakszervezetekből, a munkavállalókból az együttérzést”. A PDSZ vezetője a Magyar Nemzetnek kifejtette, fel fogja venni a kapcsolatot más szakszervezetekkel, illetve pedagógusokhoz kötődő civil mozgalmakkal, hogy őket is a decemberi sztrájkhoz történő csatlakozásra buzdítsa. Arra, hogy hány sztrájkban résztvevő kollégára számít, egyelőre nem tudott válaszolni, miután a PDSZ kezdeményezése még friss. A szakszervezet ugyanakkor már elküldte tájékoztatását a szolidaritási sztrájkról az illetékes minisztériumoknak, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, így most várják időpontjavaslatukat az egyeztetésre. Felvetésünkre, hogy mit tesznek akkor, ha a kormányzat részéről erre nem érkezik reakció, úgy válaszolt: egyelőre szeretnék kivárni, mi történik.

Legutóbb egyébként a szociális dolgozók voltak szolidárisak a pedagógusokkal, csatlakozva az április 20-ai országos sztrájkjukhoz. Az ágazat dolgozóinak nehéz helyzetét mutatja, hogy a mintegy 93 ezer embert magába foglaló ágazatban az átlagfizetés 2014-ben alig volt több, mint nettó 69 ezer forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.