Mind több szexuális erőszakra derül fény

Aggasztó mértékben emelkedik a családon belül elkövetett bűncselekmények száma.

Velkei Tamás
2016. 11. 18. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barátjával együtt megerőszakolt egy 22 éves nyíregyházi lányt a Hungary’s Got Talentben feltűnt énekes – írta meg a napokban a Bors. A 28 éves M. M. és bűntársa, L. Á. szeptember közepén támadta meg a fiatal lányt, ráadásul áldozatukat még fogva is tartották. Egy másik, nemi erőszak áldozatává vált fiatal lány pedig így mesélt lapunknak:

– Tizenkét éves voltam, amikor először megtörtént anyám is tudta, de nem tett semmit ellene, akkor sem, amikor a nővéremmel is ugyanezt csinálta a nevelőapám. A lánnyal az Ökumenikus Segélyszervezet egyik védett házában beszélgettünk. A fiatal nőt iszákos mostohaapja folyton zaklatta szexuálisan.

A felsorolt esetek egyáltalán nem egyediek. – Az elmúlt három évben folyamatosan emelkedik a nőkkel szemben elkövetett erőszakos szexuális bűncselekmények száma – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Nőtt a szexuális indítékú emberölések száma is: míg három éve egy sem történt, két esztendővel ezelőtt hét, tavaly pedig hat gyilkosságot követtek el.

2012-ben a jogalkotó bevezette a szexuális erőszak, a szexuális kényszerítés és a szexuális visszaélés fogalmát (a korábban meglévő erőszakos közösülés és szemérem elleni erőszak mellett), ezt követően mindhárom bűncselekmény esetszáma drámai módon növekedett, különösen 2013 és 2014 között. Szexuális erőszak miatt három éve 56, egy évvel később már 263, tavaly pedig 355 esetben indíthatott eljárást a rendőrség. Szexuális erőszakot az követ el, aki a szexuális cselekményt erőszakkal, élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el, de az is, aki más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát használja fel szexuális cselekményre, illetve tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt folytat vagy folytattat.

A szexuális kényszerítések száma (amikor a tettes mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít) ugyancsak döbbenetes növekedést mutat: három éve 21, egy évvel később már 71, újabb év múltán 93 esetben indult nyomozás. Olyan tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött fiatallal folytat szexuális cselekményt, illetve ilyen személyt arra bír rá, hogy mással szexuális cselekedetet folytasson, szexuális visszaélést követ el. Az ilyen esetek száma szintén nőtt: a 2013-as 11 esetet egy esztendővel később már 92 követte, az előző évben pedig százzal találkoztak a rendőrök.

Az elindított nyomozások közül a szexuális visszaélés ügyében folytatottak 80 százaléka zárult vádemeléssel, a szexuális erőszakos eseteknek több mint kétharmada, ám a szexuális kényszerítés miattiaknak már fele sem.

Különösen aggasztó, hogy mindhárom bűncselekménytípusban növekszik a családon belüli elkövetők aránya. 2013-ban még minden hatodik-hetedik szexuális indíttatású erőszakos jellegű bűncselekmény tettese volt a sértett családtagja, ám egy évvel később már a szexuális erőszaktevők harmada. Sajnos tavaly már a kényszerítéses és visszaéléses esetek közelítőleg harmadában is családtag volt az elkövető. Szerencsére ezekben az esetekben nagy többségben vádemeléssel zárultak a rendőrségi nyomozások.

A legtöbb szexuális erőszakot a fővárosban követik el; 2013-ban még csak 4 bűncselekmény történt, két éve már 35, tavaly 41 ilyen bűntényt követtek el. A fővároson kívül rendkívül sok eset történt Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, s egyre több szexuális erőszakot követnek el Csongrádban is. Különösen Pest megyében döbbenetes a szexuális erőszakos esetek számának növekedése: míg három éve 5, egy évvel később 19, tavaly pedig már 44 esettel találkoztak a rendőrök. Tavaly mindössze hat megyében (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Vas, Veszprém, Zala) maradt 10 alatt a nyomozások száma. Ugyanakkor mindössze öt megyében követtek el kevesebb bűncselekményt. Szexuális kényszerítés miatt szintén Budapesten indult a legtöbb nyomozás, de összehasonlítva a többi régióval, gyakoriak Pest megyében is az ilyen bűntettek. Szexuális visszaélés miatt két éve Hajdú-Biharban és Somogyban nyomoztak a legtöbbet a rendőrök, tavaly a Hajdúság mellett Szabolcsban és a fővárosban is sok esettel gyűlt meg a nyomozó hatóság baja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.