Minden idők harmadik legmelegebb októbere volt az idei

2016 lesz az egyik, ha nem a legforróbb év a 122 éve rendszeresen folyó mérések kezdete óta.

MTI
2016. 11. 18. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 0,73 Celsius-fokkal volt a 20. század 13,9 fokos globális átlaga fölött – írta közleményében a NOAA. Az év átlaghőmérséklete októberrel bezárólag 0,97 fokkal haladta meg a mérések kezdete óta számított átlagot, ami magasabb, mint a 2015-ös 0,18 fokos emelkedés.

„Mivel már csak két hónap van hátra, a folyamatokból úgy tűnik, 2016 lesz az egyik, ha nem a legforróbb év a 122 éve rendszeresen folyó mérések kezdete óta” – áll a jelentésben.

A hőmérséklet a La Nina légköri jelenség miatt kezdett csökkenni, mely szokatlanul hideg időt hozott a Csendes-óceán egyenlítői térségébe.

Az októberi rekordok között volt Alaszka és Finnország soha nem tapasztalt szárazsága. Afrikában a 2015-ös rekord után a második legmelegebb októbert mérték.

A NOAA szerint októberben érte el az ebben a hónapban tapasztalt legkisebb kiterjedését az északi-sarkvidéki jég, mióta 1979-ben mérni kezdték. Ez az érték 28,5 százalékkal kisebb, mint az 1981–2010 közötti októberi átlag.

A világ tengereinek felszíni hőmérsékleti átlaga a második legmelegebb októberi érték volt, azonban 2016-ban ez volt eddig az év legmagasabb értéke a NOAA adatai alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.