Nem adja fel az NVB: Újra nekiment a kétfarkúaknak

Miután a rendőrség elutasította a feljelentést a párt mobilapplikációja kapcsán, a főügyészséghez fordult.

MTI
2016. 11. 29. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt „Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációja az október 2-ai népszavazáson a szavazólapok, a szavazatok fényképének szavazásnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat.

Az NVB azután döntött úgy, hogy bűncselekmény gyanúja miatt a rendőrséghez fordul, hogy a testület több határozatában is azt állapította meg, az applikáció megsértette a választás tisztasága, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét és ezzel a választások tisztaságának alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB 832 ezer forintos bírsággal is sújtotta a pártot.

A BRFK előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés ügyében, majd a feljelentés-kiegészítés meghosszabbított határidejének lejárta után elutasította a feljelentést.

Az MTI megkeresésére a rendőrség kedden közölte: a feljelentést azért utasították el, mert a cselekmény nem volt bűncselekmény.

Az NVB jogsértést megállapító határozatai egyébként a Kúria elé kerültek, a bíróság pedig megállapította, hogy bár az applikáció megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, nem sérti a szavazás titkosságát. A Kúria szerint az applikáció használatával nem sérül a választások titkosságának alapelve, mert nem adott lehetőséget arra, hogy a felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet a szavazatot a leadó személyhez kötni.

A Kúria szerint – szemben az NVB érvelésével – önmagában nem sérti a választás, a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképfelvételt készít, ugyanakkor – mivel a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson – a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az ilyen felvételek feltöltésére alkalmas applikáció.

Az NVB keddi ülésén is szóba került a feljelentés elutasítása.

Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, a rendőrség a feljelentés elutasításában arra hivatkozott, hogy a Kúria szerint az applikáció nem sérti a választás tisztaságát. Közlése szerint az Országgyűlés számára készített beszámolójában is jelezte, hogy a Kúria eljárásában semmilyen tételes vizsgálatot nem folytatott az applikáció informatikai hátteréről, mindössze elfogadta a párt állítását, hogy az applikáció nem köti össze a szavazatokat a személyes adatokkal.

Elképzelhető, hogy az applikáció valóban nem kezel adatokat, de ezt a nyomozó hatóságnak vizsgálnia kellett volna – mondta, hozzátéve, hogy ilyen vizsgálat elvégzésére a választási eljárásban nincs idő, a nyomozati eljárásban viszont lenne.

A bizottság többsége – Bodolai László LMP-delegált ellenszavazata mellett – úgy döntött, az elnöknek a Fővárosi Főügyészséghez kell fordulnia a feljelentés elutasítása miatt. Litresits András, az MSZP delegáltja szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a Kúriára mutogat, amikor a büntető törvénykönyvre hivatkozva tették meg a feljelentést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.