Nem csak dohányboltokban lehet majd e-cigarettát venni

De előbb még a parlamentnek el kell fogadnia a trafiktörvény módosítását.

MTI
2016. 11. 17. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazásra váró változtatás értelmében enyhébb szabályok vonatkoznak majd az elektromos cigaretták, valamint a mostanában piacra kerülő új típusú dohánytermékek, például a hevítéssel működő elektromos dohánytermékek értékesítésére: azokat szakboltokban is árusíthatják.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén a Jobbik üdvözölte a kormányzati javaslatot. Staudt Gábor képviselő jelezte: az e-cigaretta nemcsak nem dohánytermék, de a leszokást is elősegítheti, így nem lehet „beszorítani” az árusítását a nemzeti dohányboltokba. Elmondta, hogy számukra maga a trafikrendszer – mint a dohányzás elleni eszköz – elfogadható, mivel tényleg alkalmas arra, hogy a káros dohánytermékek elérhetősége csökkenjen. Ugyanez igaz a dohányellátó rendszerére is, mert a trafikosok visszajelzése alapján jól működik a kormány által a multinacionális dohánycégek féken tartására kitalált intézkedés.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a bizottsági ülésen kiemelte, hogy a szabályozás könnyítése nem lesz korlátlan, mert a fiatalkorúak szigorú védelmét az e-cigaretta kapcsán is biztosítani kell. Ezért, ha a korábban működő e-cigarettaboltok is árulhatnak majd elektromos cigarettát, akkor rájuk is vonatkoznak majd a fiatalkorúak fokozottabb védelmét célzó szabályok. Ennek részleteiről egy később megszülető kormányrendelet rendelkezik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.