Nem jelent környezeti kockázatot a Liget Budapest

Mondja a Városliget Zrt. Közleményéből kiderül, hogy továbbra sem akar környezeti vizsgálatot.

Szabó Dániel
2016. 11. 23. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a zuglói, ellenzékiek vezette önkormányzat újra amellett kardoskodott, hogy a Városliget Zrt. készíttessen környezeti vizsgálatokat a Közlekedési Múzeum és a környék építkezéseiről, hiába dobta azt vissza a kormányhivatal. A múzeumi negyed és a park átalakításáért felelős állami konzorcium viszont kitart amellett, hogy erre nincs szükség, épp azzal érvelve, hogy azt a hivatal sem tartja fontosnak. 

Azt, hogy a múzeumnál tervezett munkálatok nem jelentenek kockázatot, a kormányhivatal is megerősítette határozatában, miután az építkezéshez kapcsolódó előzetes vizsgálati dokumentáció megállapításai alapján nem rendelt el további vizsgálatokat. Az előzetes vizsgálati dokumentációt a komoly referenciákkal és szakmai tapasztalattal rendelkező FTV Geotechnikai, Geodéziai és Környezetvédelmi Zrt. készítette, amely teljeskörűen vizsgálta a Közlekedési Múzeum rekonstrukciójának városképvédelemre, természetvédelemre, talajra, felszíni és felszín alatti vízre, zajra, rezgésre, levegőminőségre és hulladékgazdálkodásra gyakorolt hatásait – írták.

Azt is hozzátették, hogy köszönik a Párbeszéd politikusának, Zugló alpolgármesterének, Szabó Rebekának, hogy keddi kérvényével ráirányította a figyelmet a projektre, valamint arra, hogy a tervezett fejlesztésekhez kapcsolódóan a cég „mindig a lehető legfelelősségteljesebben” jár el.

Álláspontjuk szerint ezt alátámasztja az a csaknem ötszáz oldalas dokumentáció is, amelyet az említettek „feltételezhetően nem tanulmányoztak át”. Szerintük ez „alapjaiban cáfolja” az önkormányzat közleményének tartalmát.

A Városliget Zrt. megismételte: a Közlekedési Múzeum új épülete a jelenleginél kisebb alapterületen épül fel, ennek és a mostani felszíni parkoló megszüntetésének köszönhetően „több ezer négyzetméternyi zöld felületet” kapnak vissza a parkhasználók. A hatályos városligeti építési szabályzattal összhangban folytatott tervezésnél a térszint alatti kiállítótereket növelték meg, így „a parkrehabilitáció során érintett fák számában sincs változás”. A korábbi tájékoztatás szerint a városligeti építkezéseknél „egyetlen egészséges fát sem vágnak ki”.

Hozzátették, hogy a Liget Budapest projekt valamennyi építési munkálatát a legismertebb környezettudatos épületminősítési rendszer (BREEAM) követelményei alapján tervezték, ennek köszönhetően az új épületek alacsony környezetterhelésű anyagokból készülnek majd, így garantált azok energiatakarékos üzemeltetése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.