Zugló hatástanulmányt kér a múzeumi negyedről

A kormányhivatal nem tartja fontosnak a környezeti vizsgálatot, de az önkormányzat szeretné, ha készülne.

MTI
2016. 11. 22. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zugló vezetése aggodalommal értesült arról, hogy a kormányhivatal nem tartja szükségesnek környezeti hatásvizsgálat lefolytatását a Városligetben a Közlekedési Múzeum újjáépítése és mélygarázs kialakítása miatt – írta a XIV. kerületi, az ellenzéki Párbeszéd politikusa, Karácsony Gergely vezette önkormányzat az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A szintén párbeszédes Szabó Rebeka, az önkormányzat környezetvédelemért felelős alpolgármestere már korábban kérte a kormányhivatalt, hogy végezze el a vizsgálatot, mivel szerinte az építkezés hatással lehet a Városliget és környéke talajvízviszonyaira. Szabó szerint a lég- és zajszennyezés a környék lakóinak életére lehet ártalmas.

Mint fogalmaznak, jelen határozatának indoklásában maga a kormányhivatal is elismeri, hogy egyelőre sem az építkezésnél alkalmazott technológia, sem a későbbiekben alkalmazandó légkezelő berendezések üzemelése nem ismert, mégis kijelenti, hogy ezeknek nem lesz jelentős hatásuk. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Városligethez közeli társasházak képviselői féltik a lakóházakat, ezért kérik a Városliget Zrt.-től az épületek állapotvizsgálatát.

Nemcsak a zuglói önkormányzat, de Levegő Munkacsoport is környezetvédelmi hatástanulmányt kért a munkálatok, valamint a Hermina garázs építése miatt. A zuglói alpolgármester szerint a Közbeszerzési Értesítőből az is kiderült, hogy bontás közben módosították az új Közlekedési Múzeum terveit, ami a tervezettnél 13 százalékkal nagyobb méretet, újratervezett közműveket és nettó 200 millió forinttal nagyobb tervezési költséget is jelent.

Az új favédelmi terv készítése is arra utal, hogy a megnövekedett szintterület „még több fát sodorhat veszélybe” – tették hozzá.

Hangsúlyozták: Zugló önkormányzata ezért fellebbez a kormányhivatal határozata ellen, és a kerület polgárai érdekében továbbra is kéri a környezeti hatásvizsgálat elvégzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.